Közeleg a húsvét, és kevés olyan család akad, ahol ilyenkor ne sonka lenne az ünnepi asztal dísze. Ha kiválasztottuk a megfelelő füstölt árut - ami egy meglehetősen nehéz, és kihívásokkal teli feladat, de ebben a cikkben adunk néhány kapaszkodót t -, azt egy nagy fazékban felteszünk főni, majd hagyjuk a főzővízben kihűlni, majd felszeletve a húsos tálon a család elé tesszük - rendszerint ennyi történik. Ám most egy olyan receptet mutatunk,ami tovább merészkedik a megszokottnál: az megfőtt sonkára ugyanis egy csodálatos mézes-ecetes-mustáros máz kerül, ami a forró sütőben rákaramellizálódva egy nagyon finom, exta zamatot ad a füstölt húsnak. Érdemes kipróbálni, a siker garantált!
Hozzávalók a mézes-mázos sült sonkához:
1 kg füstölt sonka
A mázhoz:
- 2 ek. méz
- 1 ek. mustár
- 1 ek. barna cukor
- 1 mk. ecetes torma
- 1 tk. balzsamecet
- 1 tk. szójaszósz
ELkészítése:
- Egy nagy fazékba rakjuk a nyers füstölt sonkát.
- Teszünk mellé egy-egy meghámozott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, egy szintén meghámozott, egészben hagyott vöröshagymát, valamint egy keresztben félbevágott fokhagymafejet.
- Dobunk rá egy teáskanálnyi egész fekete borsot és 4-5 szem borókabogyót is.
- Eresztünk rá annyi hideg vizet, amennyi bőven ellepi, és elkezdjük főzni.
- Ha felforrt a víz, nagyon kicsire vesszük a fazék alatti hőfokot, és addig főzzük, míg a sonka meg nem puhul. Ennek ideje sok mindentől függ, de legalább egy óra kilónként.
- Ha megfőtt, hagyjuk a vízben kihűlni.
- Utána kivesszük a vízből, szárazra töröljük.
- Összekeverjük a pác hozzávalóit, és jó alaposan bekenjük vele a sonkát.
- Egy kicsi tepsibe sütőpapírt terítünk, rátesszük a sonkát, és 170 fokos sütőben elkezdjük sütni.
- Sütés közben többször kivesszük, és átkenjük a mázzal.
- Ha kész, kivesszük.
- Hidegen és melegen egyaránt tálalható, vékonyra szeletelve szendvicsbe is tökéletes.
Előkészítés: 20 perc
Főzés: 1,5 óra
Sütés: 1 óra