Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsvéti sonka, egy kis csavarral - ha így készíted el idén, garantált a siker!

default user icon
MME
Ha úgy érzed, idén a főtt-füstölt sonkánál eggyel extrább fogással készülnél a húsvéti vacsorára, akkor mutatunk egy káprázatos, mézes-mázos sült sonka receptet, ami hidegen és melegen egyaránt tálalható, sőt, vékonyra szeletelve akár szendvicsbe is tökéletes.

Közeleg a húsvét, és kevés olyan család akad, ahol ilyenkor ne sonka lenne az ünnepi asztal dísze. Ha kiválasztottuk a megfelelő füstölt árut - ami egy meglehetősen nehéz, és kihívásokkal teli feladat, de ebben a cikkben adunk néhány kapaszkodót t -, azt egy nagy fazékban felteszünk főni, majd hagyjuk a főzővízben kihűlni, majd felszeletve a húsos tálon a család elé tesszük - rendszerint ennyi történik. Ám most egy olyan receptet mutatunk,ami tovább merészkedik a megszokottnál: az megfőtt sonkára ugyanis egy csodálatos mézes-ecetes-mustáros máz kerül, ami a forró sütőben rákaramellizálódva egy nagyon finom, exta zamatot ad a füstölt húsnak. Érdemes kipróbálni, a siker garantált!



Hozzávalók a mézes-mázos sült sonkához:

1 kg füstölt sonka  

A mázhoz: 

  • 2 ek. méz  
  • 1 ek. mustár  
  • 1 ek. barna cukor  
  • 1 mk. ecetes torma  
  • 1 tk. balzsamecet  
  • 1 tk. szójaszósz  

ELkészítése:

  1. Egy nagy fazékba rakjuk a nyers füstölt sonkát.
  2. Teszünk mellé egy-egy meghámozott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, egy szintén meghámozott, egészben hagyott vöröshagymát, valamint egy keresztben félbevágott fokhagymafejet.
  3. Dobunk rá egy teáskanálnyi egész fekete borsot és 4-5 szem borókabogyót is.
  4. Eresztünk rá annyi hideg vizet, amennyi bőven ellepi, és elkezdjük főzni.
  5. Ha felforrt a víz, nagyon kicsire vesszük a fazék alatti hőfokot, és addig főzzük, míg a sonka meg nem puhul. Ennek ideje sok mindentől függ, de legalább egy óra kilónként.
  6. Ha megfőtt, hagyjuk a vízben kihűlni. 
  7. Utána kivesszük a vízből, szárazra töröljük.
  8. Összekeverjük a pác hozzávalóit, és jó alaposan bekenjük vele a sonkát.
  9. Egy kicsi tepsibe sütőpapírt terítünk, rátesszük a sonkát, és 170 fokos sütőben elkezdjük sütni.
  10. Sütés közben többször kivesszük, és átkenjük a mázzal.
  11. Ha kész, kivesszük.
  12. Hidegen és melegen egyaránt tálalható, vékonyra szeletelve szendvicsbe is tökéletes. 

Előkészítés: 20 perc
Főzés: 1,5 óra
Sütés: 1 óra 
 

Ezek is érdekelhetnek

Friss