Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 zöldség és gyümölcs, amit jobb, ha nem főzöl meg

default user icon
MME
Vannak olyan ételek, amelyeket eszünkbe sem jut nyersen enni – vagy legalábbis reméljük, hogy te sem rajongasz a nyers csirkehúsért vagy tojásért. Ám bőven akad olyan élelmiszer, amely fogyasztása elsősorban nyersen ajánlott.

Az már bizonyítást nyert, hogy a ma már népbetegségnek számító elhízás, az egyre több embert érintő szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú diabétesz kialakulásáért elsősorban az egészségtelen táplálkozás tehető felelőssé. A nagy mennyiségben fogyasztott finomított, tartósított, ízfokozókkal és adalékanyagokkal felturbózott ételek nem tesznek jót az emberi szervezetnek. Ha nem is követsz nyers diétát, amit lehet – főleg a zöldségeket és a gyümölcsöket – fogyaszd nyersen! Mivel ezek az élelmiszerek nem esnek át hőkezelésen, megmarad bennük a sok vitamin és ásványi anyag, továbbá a nyers ételek magas víz- és rosttartalma teltségérzetet kelt, és segíti az emésztés folyamatát.

Íme a lista, hogy mely zöldségeket és gyümölcsöket edd inkább nyersen:

Brokkoli

Sokakat már a főtt brokkoli gondolatával is ki lehet üldözni a világból – vajon téged is? Ha nem szereted főve, kóstold meg nyersen! A brokkoli ugyanis az egyik azok közül a zöldségek közül, amelyeket jobb nyersen fogyasztani. Nagy mennyiségben tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek segítenek megelőzni a daganatos betegségeket, szívbetegségeket, a szervezetben kialakuló gyulladásokat és a depressziót. Ezeket a vegyületeket a szervezet gyorsabban tudja haszonsítani, ha a brokkoli nyers. Egy 2009-es tanulmány pedig megállapította, hogy a főzés során jelentősen csökken a C-vitamin tartalma is, ami pedig erős antioxidáns.

Hagyma

A hagymában nagy mennyiségben található kvercetin flavonoid, és ennek köszönheti egészségvédő hatását. Ha nyersen fogyasztod, maximalizálod például a rákellenes hatását, hiszen a főzés csökkenti a hagymában található fitokemikáliák jótékony hatásait. A hagyma az allium zöldségfélék családjába tartozik, ami azt jelenti, hogy olyan vérlemezke-gátló szereket tartalmaz, amelyek megelőzhetik a szív- és érrendszeri betegségeket. Ha a nyers hagymát főzni vagy sütni kezded, a jótékony tulajdonságok 30 perc alatt teljesen eltűnnek.

Fokhagyma

A nyers fokhagyma ugyanúgy, mint a hagyma védi a szív- és érrendszert. Már 20 perc melegítés hatására megszűnik antibakteriális hatása és mindössze egy percnyi mikrózás tönkreteszi a rákellenes hatását.

Áfonya

Az áfonya több antioxidánst tartalmaz, mint bármely más gyümölcs, nagyrészt a nagy mennyiségű polifenolnak köszönhetően. Ha nyersen eszed az áfonyát, minden egészségügyi előnyét élvezheted, ám a sütés vagy a főzés jelentősen csökkenti a polifenolok szintjét, így jótékony hatásait is.

Piros kaliforniai paprika

A sült paprika gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így szinte minden étkezéshez jó. Ennek ellenére jobb, ha nyersen fogyasztod, mert nagyszerű C-vitamin forrás, és a magas hőmérséklet jelentősen csökkenti a C-vitamin tartalmát.

Kelkáposzta

A kelkáposztában található nagy mennyiségű C-vitamin erősíti az immunrendszert, mivel hozzájárul a káros szabad gyökök megfékezéséhez. Ezen kívül hidratál, antioxidánsokkal látja el a szervezetet, és serkenti az anyagcserét. Gazdag aminosavakban, melyek a gyulladások ellen hatékonyak, segít a méregtelenítésben. Mindezek a jótékony tulajdonságok azonban csak nyersen érvényesülnek…

Cékla

A cékla nagy mennyiségű rostot, folátot (a B9-vitamin egyik formája), C-vitamint és mangánt tartalmaz – nyersen. A főtt cékla folsavtartalmának, valamint egyéb vitaminjainak és ásványi anyagainak 25 százalékát elveszíti. Dobd fel a salátádat reszelt nyers céklával, vagy készíts almás-céklás salátát. Köretként, de tízóraira, uzsonnára is fogyaszthatod.

Ananász

A grillezett ananász egzotikus kiegészítője lehet bármely sült húsnak, de jótékony hatásait így nem élvezheted. A friss ananászlé hatékonyabban csökkenti a gyulladást, amit kutatók a benne lévő bromelain enzimnek tulajdonítanak. (A bromelain gyulladáscsökkentő szer, hatása ugyanolyan, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentő szereké, ráadásul kevesebb mellékhatást tapasztaltak fogyasztásuk után.)

Ajánljuk még:



 



Ezek is érdekelhetnek

Friss