1. a Hús:
A cordon bleu-t eredetileg vastagabb szelet borjúhúsból készítették, ám az idők folyamán sertésből, csirkéből és pulykából is népszerűvé vált. Ha teheted, próbáld ki a klasszikus receptet és vágass a hentessel 15 dkg-os szeleteket borjúcombból, -karajból vagy -felsálból! Sertéshúsból szintén combot vagy karajt, csirkéből és pulykából filézett mellet vegyél hozzá.
2. a Sonka:
Felejtsd el a vizes, ízetlen gépsonkákat – a borjú igazán megérdemel egy pácolt nemes sonkát vagy jófajta főtt sertéssonkát! A sertéskarajhoz passzol a füstölt tarja, a csirke- és pulykamellfiléhez pedig a sült-főtt combsonka is.
3. Sajt:
Add meg ennek is a módját, és az unalmas trappista helyett válassz valamilyen markáns ízű hegyi sajtot, pl. Gruyère-t vagy ementálit.
Tudod, mekkor a világ legnagyobb sajtja? Itt olvashatsz róla >>>
4. A hús előkészítése:
Két réteg folpak között finoman veregesd ki a húst a klopfoló sima felével, majd készíts bele zsebet a sonka és a sajt számára. (A húst csak enyhén sózd és borsozd meg, mert a sonka és a sajt is sós!) Eljárhatsz úgy is, hogy a majdnem teljesen félbevágott, aztán szétnyitott hússzeleteket klopfolod ki, mielőtt rájuk fekteted a sonkát, valamint a sajtot. Végül a kibélelt zsebeket, illetve az összehajtott húsokat tűzd össze fogpiszkálóval vagy hústűvel.
5. Panírozás:
Gondosan forgasd meg a húscsomagokat lisztben, villával felvert tojásban és friss zsemle- vagy fehérkenyér-morzsában (panko morzsában), majd finoman nyomkodd rájuk a bundát. Ne felejts el sót tenni a tojásba! A panírt feldobhatod, ha a morzsához reszelt sárgarépát keversz.
6. Sütés:
Hevíts közepesen forróra 30 dkg vajat, majd alacsonyabb lángon süsd benne a bundázott húscsomagokat mindkét oldalukon 5-5 percig. Ezalatt a sajt megolvad, a borjú pedig szép rózsaszín és szaftos marad. (A vajhoz adhatsz egy kis olajat, nehogy megégjen.)
7. Paraszt cordon bleu:
A klasszikus recept újragondolt változatához egy kiklopfolt sertéskaraj-szeletre fektess baconcsíkokat, füstölt sajtot és hagymakarikákat, majd fedd be az egészet egy másik szelet kiklopfolt hússal. Tűzd össze, a szokásos módon panírozd, és bő étolajban süsd ki.