Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 hiba, amit szalonnasütés közben elkövethetünk + 4 extra tipp!

default user icon
MME
Imádjuk a sült szalonnát, de csak akkor, ha jól van elkészítve. Hiába az évek és a rutin, előfordul, hogy nem lesz az igazi. Fanatikusok szerint a szalonnasütés művészet, és könnyű hibázni. Mutatjuk, mi az, amire nem szoktunk figyelni.

Nem jó minőségű szalonnát választunk

Nehéz is választani, hiszen a kínálat óriási: a boltok hűtőpultjában számos márka kínálja magát, és ugyanez a helyzet a hentesnél vagy a termelői piacon. Az egyetlen megoldás a kísérletezés: ha kinézetre szimpatikus egy-egy darab, vigyük haza és kóstoljuk meg. 


Túl sokat vásárolunk

Ha csak egy-két csík szalonnára van szükségünk, teljesen felesleges az előrecsomagoltat megvenni. A helyi hentesnél vagy a piacon kérhetünk annyit, amennyit egyszerre felhasználunk. Frissebb lesz, mint az előre csomagolt, és nem fog a hűtőben fonnyadozni a maradék.

Serpenyőben sütjük

Az öntöttvas serpenyő kiválóan alkalmas szalonnasütésre, de nem ez az egyetlen lehetőség. Ha nagyobb mennyiséget készítünk vagy csak szeretnék elkerülni a zsír fröcsögését, süssük a szalonnát sütőpapírral bélelt tepsiben. Ez a módszer rendkívül egyszerű és kényelmes, ráadásul a lakásban sem lesz füstös zsírszag.

Hideg a szalonna

Ahhoz, hogy a szalonnában lévő hús és zsír egyenletesen átsüljön, azonos hőmérsékletűnek kell lennie. A zsír tovább tartja a hideget, mint a hús, ezért felhasználás előtt a szalonnát 15 percig hagyjuk szobahőmérsékleten. 

Sokat sütünk egyszerre

Ahhoz, hogy a szalonna szépen átsüljön, nem szabad a szeleteket egymásra halmozni a serpenyőben. A ropogós csíkok helyett a végén összegubancolódott, szétesett darabkák lesznek. Annyi szeletet tegyünk a serpenyőbe, hogy ne érjenek egymáshoz!

Túl forró a serpenyő

Bár úgy tűnhet, hogy ez a helyes lépés, azonban ha a szalonnát túl magas hőmérsékleten kezdjük el sütni, akkor a zsír nem olvad fel megfelelően, míg a hús megég. A végeredmény? Nyers, nyákos zsíros rész és égett, kemény hús.

4 extra tipp szalonnasütéshez

  • Ha mindennap eszünk szalonnát, érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget megsütni. Az elősütött szalonnákat 10-15 másodpercre tegyük mikróba, és máris kész a friss reggeli hozzávaló.
  • A szalonnasütés veszélyes üzem, ezért néhány óvintézkedést be kell tartanunk. Sütés előtt kapcsoljuk be az elszívót, vagy nyissuk ki az ablakot, hogy a füst és a szalonnaszag távozhasson. Ügyeljünk arra, hogy a kifröccsenő zsír ne okozzon égési sérüléseket. 
  • Soha ne dobjuk ki a sütéskor keletkező szalonnazsírt. Finom összetevő, ami mindig jó, ha kéznél van. Használhatjuk burgonya, kolbász, hús vagy zöldségek sütéséhez, de jól jöhet sós sütemények, kenyerek készítésénél is.
  • Legyünk kísérletezők, és gondoljuk újra a szalonnás recepteket. A bacon sós, enyhén füstös ízvilágához remekül illik az édes íz. Mártsuk sós karamellbe a sült szalonnacsíkokat, vagy étcsokoládéba és máris kész a szalonnás desszert. Szokatlan párosítás, de nagyon különleges és finom.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek