Nem jó minőségű szalonnát választunk
Nehéz is választani, hiszen a kínálat óriási: a boltok hűtőpultjában számos márka kínálja magát, és ugyanez a helyzet a hentesnél vagy a termelői piacon. Az egyetlen megoldás a kísérletezés: ha kinézetre szimpatikus egy-egy darab, vigyük haza és kóstoljuk meg.
Túl sokat vásárolunk
Ha csak egy-két csík szalonnára van szükségünk, teljesen felesleges az előrecsomagoltat megvenni. A helyi hentesnél vagy a piacon kérhetünk annyit, amennyit egyszerre felhasználunk. Frissebb lesz, mint az előrecsomagolt, és nem fog a hűtőben fonnyadozni a maradék.
Serpenyőben sütjük
Az öntöttvas serpenyő kiválóan alkalmas szalonnasütésre, de nem ez az egyetlen lehetőség. Ha nagyobb mennyiséget készítünk vagy csak szeretnék elkerülni a zsír fröcsögését, süssük a szalonnát sütőpapírral bélelt tepsiben. Ez a módszer rendkívül egyszerű és kényelmes, ráadásul a lakásban sem lesz füstös zsírszag.
Hideg a szalonna
Ahhoz, hogy a szalonnában lévő hús és zsír egyenletesen átsüljön, azonos hőmérsékletűnek kell lennie. A zsír tovább tartja a hideget, mint a húst, ezért felhasználás előtt a szalonnát 15 percig hagyjuk szobahőmérsékleten.
Sokat sütünk egyszerre
Ahhoz, hogy a szalonna szépen átsüljön, nem szabad a szeleteket egymásra halmozni a serpenyőben. A ropogós csíkok helyett a végén összegubancolódott, szétesett darabkák lesznek. Annyi szeletet tegyünk a serpenyőbe, hogy ne érjenek egymáshoz!
Túl forró a serpenyő
Bár úgy tűnhet, hogy ez a helyes lépés, azonban ha a szalonnát túl magas hőmérsékleten kezdjük el sütni, akkor a zsír nem olvad fel megfelelően, míg a hús megég. A végeredmény? Nyers, nyákos zsíros rész és égett, kemény hús.
4 extra tipp szalonnasütéshez
- Ha minden nap eszünk szalonnát érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget megsütni. Az elősütött szalonnákat 10-15 másodpercre tegyük mikróba, és máris kész a friss reggeli hozzávaló.
- A szalonnasütés veszélyes üzem, ezért néhány óvintézkedést be kell tartanunk. Sütés előtt kapcsoljuk be az elszívót, vagy nyissuk ki az ablakot, hogy a füst és a szalonnaszag távozhasson. Ügyeljünk arra, hogy a kifröccsenő zsír ne okozzon égési sérüléseket.
- Soha nem dobjuk ki a sütéskor keletkező szalonnazsírt. Finom összetevő, ami mindig jó, ha kéznél van. Használhatjuk burgonya, kolbász, hús vagy zöldségek sütéséhez, de jól jöhet sós sütemények, kenyerek készítésénél is.
- Legyünk kísérletezők, és gondoljuk újra a szalonnás recepteket. A bacon sós, enyhén füstös ízvilágához remekül illik az édes íz. Mártsuk sós karamellbe a sült szalonnacsíkokat, vagy étcsokoládéba és máris kész a szalonnás desszert. Szokatlan párosítás, de nagyon különleges és finom.