Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csak erre a 6 filléres takarítószerre van szükség otthon, mondják a profi takarítók

default user icon
MME
A hatékony takarításhoz nincs szükség méregdrága háztartási gépekre és tisztítószerekre. A takarító cégek elmondták, mi az a hat filléres takarítóeszköz, ami bőven elég, ha otthon is ragyogó tisztaságot szeretnénk elérni.

A TheKitchn magazin 5 takarítócéget kérdezett meg arról, milyen eszközöket használnak a munkájuk során, és mit ajánlanak az otthoni takarításhoz. Meglepően olcsó és egyszerűeket... Íme!

1. Mikroszálas törlőkendő

Egy jó minőségi mikroszálas törlőkendő mindenképpen jó befektetés, hiszen minden esetben bevethető, a poros felületeket azonnal tisztává varázsolja. Ugyanakkor a nedves takarításhoz, ablakmosáshoz, törölgetéshez is tökéletesen alkalmazható, könnyen tisztítható (mosógépben mosható, a szárítógépet azonban kerülni kell), és nagyon sokáig használható.

2. Filléres takarítószer az ecet

Az ecet és a szódabikarbóna örök klasszikus, ma már egyre több háztartásba tér vissza, mint öko tisztítótószer. Nem véletlenül! Az ecet nemcsak antibakteriális, így remek fertőtlenítőszer, de savas kémhatása révén jól tisztítja a zsíros szennyeződéseket a tűzhelyen, a sütőben és a csempén is. A vízforralók belsejéből is egy csapásra leolvad a vízkő, ha tömény ecetes vizet forralunk benne. Használhatjuk tisztán vagy vízzel hígítva attól függően, milyen erősségű tisztítószerre van szükségünk. A legtöbb felületen, így a fán, kövön, fémen, porcelánon és csempén is biztonságosan használható (márványon tilos!). A fürdőszobában is jó hasznát vesszük, hiszen jól oldja a vízkövet. Sokan öblítő helyett is használják az ecetet a ruhák állagának megóvása és a frissen mosott ruhaillat elérése érdekében.

3. Habkő takarításhoz

A lábápolásnál már jól bevált, vulkáni kőből készülő habkövet takarításra is használhatjuk. Kiváló vízkőeltávolító és takarítóeszköz! Még az egészen durva, makacs szennyeződéseket is képes eltávolítani, kitűnően eltünteti az odaégett foltokat a sütő alján vagy a tűzhelyen. Aki nem bírja elviselni az ecet szagát, annak itt a habkő! Az ecetet nem használhatjuk például márvány felületeken, a habkővel óvatos mozdulatokkal onnan is leszedhetjük még a vízkövet vagy a szappanlerakódást, bár főként szaniteren érdemes bevetni. Ehhez sincs szükség tisztítószerre, csak némi vízre.

4. Csodaszivacs

A csodaszivacs igazi környezetbarát megoldás, hiszen nincs szükség tisztítószerre, elég csak vízbe mártani a szivacsot és máris dolgozik. Szinte mindent megtisztíthatunk vele - különösképp a falakon, padlón vagy munkalapokon és rozsdamentes acél készülékeken lévő karcolásokat, foltokat.

5. Mosogatószeres víz

A jó öreg szappanos vagy mosogatószeres víz betöltve egy szórófejes flakonba tökéletesen elég üveg, konyhapult vagy egyéb bútorok tisztítására. A Thekitchn cikkének nyilatkozó profi takarítók úgy nyilatkoztak, hogy otthon bizony ők is a mosogatószeres vízzel takarítanak, nem a drága tisztítószerekkel.

6. Izopropil-alkohol

Egyszerű és olcsó tisztítószer, ami még az ecetnél is erősebb fertőtlenítőszer. A 90 százalékos töménységű alkoholt kevés vízzel hígítva öntsük szórófejes üvegbe és máris használhatjuk a WC, a fürdőszoba felületeinek fertőtlenítéséhez vagy épp a csíkmentes ablaktisztításhoz. Az alkohollal permetezett felületet elég egy száraz kendővel áttörölni. Tükrökön is ugyanígy használhatjuk, biztosan nem okoz csalódást.

Ezek is érdekelhetnek