hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 alap konyhai baki amivel tönkreteheted az ételt!

default user icon
MME
Aki odafigyel az alábbi apróságokra, szinte biztosan ínycsiklandó menüt varázsol majd az ebédlőasztalra.

1. Életlen kések

Az éles, robusztus konyhakéseket a kezdő kukták nem szívesen veszik a kezükbe: inkább a barátságosabbnak tűnő, olcsó és életlen eszközökkel dolgoznak. Ám ez utóbbiak sokkal gyakrabban okoznak sérülést, mint az élesek. Érdemes beszerezni egy jó minőségű séfkést, és rendszeresen, akár professzionális élezővel éleztetni. Sokkal élvezetesebb vele a főzés!

KÉS-KISOKOS: A TÖKÉLETES VÁGÓSZERSZÁM 8 TITKA >>>

2. Fűrészpor fűszerek

Lehetőleg friss fűszereket használjunk, intenzívebb aromájuk miatt, ám ha nincs módunkban friss növényt szakítani a konyhakertünkből, akkor persze tökéletes a szárított változat is - csupán arra figyeljünk, hogy cseréljük gyakran a csomagokat, hiszen a porrá tört, többéves fűszereknek már semmi ízük sincs. Ha nem szeretnénk kidobni őket, hasznos száraz serpenyőben kissé „rájuk pirítani”, hogy feléledjenek az aromák.

Tipp: A kihajtott hagymát és fokhagymát sem ajánlott használni, mivel kellemetlen lehet az ízük.

ÍGY MENTSD MEG AZ ELSÓZOTT ÉTELT - 5 SZUPER KONYHAI TRÜKK >>>

3. Itt sós, ott sótlan

A tapasztalatlan szakács hajlamos elkészülte után fűszerezni az ételt, nehogy véletlenül elsózza. Ám így az ízeknek nincs idejük összeérni, és az alapanyagok sem szívják magukba megfelelően az aromákat. Sózni és borsozni mindig a főzés elején érdemes - kivéve, ha májat készítünk, mert az megkeményedhet -  a többi fűszert pedig hőérzékenységük szerint adagoljuk a fazékba, az étel készítése közben.

KISOKOS A FŰSZEREKRŐL: MIKOR MELYIKET TEGYÜK AZ ÉTELBE? >>> >>> 

4. Lassan a hússal!

Sokan a biztonság kedvéért jó alaposan, szinte szenesedésig sütnek mindent, pedig a csirkemell könnyen kiszárad, a marha pedig rágós maradhat. Húshőmérővel mindez elkerülhető: csupán utána kell nézni, milyen hőfok a legmegfelelőbb a húsféléknek. Az elkészült sülteket pedig sose felejtsd tálalás előtt legalább tíz percig pihentetni!

11 HIBA, AMIT ELKÖVETSZ HÚSSÜTÉS KÖZBEN, PEDIG KÖNNYEN ELKERÜLHETŐ LENNE! >>> 

5. Kövesd a receptet!

A receptben írtak pontos betartása – különösen a süteményeké – elengedhetetlen, hisz egyes tésztáknál egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sorrendben keverjük össze a hozzávalókat, vagy mikor tesszük a sütőbe a tepsit. Az előmelegítést például mindig türelmesen várd ki! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss