Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kisokos a fűszerekről: Mikor melyiket tegyük az ételbe?

A különféle fűszerek eltérően viselkednek a fazékban: egyesek nem bírják a magas hőmérsékletet, másoknak éppen a hőkezelés segít az aromák kiteljesítésében. Az ételek tökéletes ízharmóniájának eléréséhez kulcsfontosságú a fűszerek hozzáadásának időzítése.

A leggyakrabban használtakat 3 csoportba soroltuk annak alapján, hogy a főzés megkezdése előtt, a főzés során vagy a főzés végeztével kell-e őket adagolni.

Rögtön mehetnek a fazékba

- ánizs
- babérlevél
- curry
- csilipehely
- édeskömény
- fahéj
- hagyma 
- kardamomtermés 
- koriandermag
- kömény
- kurkuma
- mustármag 
- oregánó (szurokfű)
- szegfűbors
- szegfűszeg 
- szemes bors 
- tárkony

A kakukkfűnek, oregánónak, tárkonynak kifejezetten jót tesz, ha sok időt tölt az edényben, mert lassan és fokozatosan szabadulnak ki belőlük az ízanyagok. A csilipehellyel legyél óvatos, mert nagyon csípős lesz tőle az étel, ha túl korán kerül bele. 

A kurkumánál, szegfűborsnál, köménynél egyáltalán nem kell törődnöd az időzítéssel, ráadásul nem árt nekik a magas hőmérséklet, amelyre a paprika keserű mellékízzel reagál. Az indiai konyhában bevett szokás, hogy egyes fűszereket felhasználás előtt megpörkölnek. Ettől intenzívebb ízt kap pl. az ánizs- és a mustármag vagy a hüvelyes kardamomtermés.

A főzés vége felé kerüljön az ételbe

- borókabogyó
- borsikafű
- Cayenne-bors
- gyömbér
- kakukkfű
- majoránna 
- medvehagyma 
- paprika
- rozmaring 
- sáfrány
- zsálya

A frissen tépett vagy aprított levélfűszerek (pl. majoránna, medvehagyma) meglehetősen érzékenyek, ezért csak rövid ideig, kíméletesen süsd vagy főzd őket az étellel együtt. A reszelt gyömbért és a borókabogyót se tedd ki hosszas hőkezelésnek! A megfűszerezett ételt fedő alatt főzd készre, mert különben az elszálló gőzzel együtt sok értékes ízanyag is elillan.

Tálalás előtt ajánlott az ételbe keverni, reszelni vagy szórni

- bazsalikom
- bors
- kapor
- metélőhagyma
- római kömény
- szerecsendió
- szerecsendió-virág
- petrezselyem
- turbolya 

Az egész borsszemeket közvetlenül az ételbe őrölheted, mert így jobban érződik az aroma intenzitása és frissessége. A petrezselymet és más zöldfűszereket nem helyes az étellel együtt főzni, mert elveszítik aromájukat és vitamintartalmukat. 

7 EGYSZERŰ ÉTELSPÓROLÓS TIPP JAMIE OLIVERTŐL! 

ÍGY RENDEZD ÁT A HŰTŐDET, HA DIÉTÁZOL 

5 ÉRDEKESSÉG, AMIT TUDNOD KELL A SÁRGABORSÓRÓL

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss