Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ilyen gyakran tisztítsd meg a zuhanyfüggönyt – tippek, hogy ragyogjon a fürdőszobád

default user icon
MME
A fürdőszobában végzett tevékenységekhez használt eszközökön – a nedves, párás környezetnek köszönhetően – könnyen elszaporodnak a baktériumok, a vírusok és más kórokozók. Mivel ezek a mikroorganizmusok fertőznek, fontos a rendszeres tisztítás és fertőtlenítés.

Valljuk be őszintén: a fürdőszoba takarítása nem tartozik a legkedveltebb elfoglaltságaink közé, legyen szó a kád súrolásáról vagy a vécécsésze tisztításáról. Ettől függetlenül muszáj elvégezni ezeket a feladatokat is – mutatjuk, milyen gyakran lenne célszerű "seprűt ragadni"!

1. Zuhanyfüggöny

A zuhanyfüggönyt egészséged védelmében fontos tisztán tartani. Nem is gondolnád, de valójában kb. 60-szor több baktériumot tartalmazhat, mint a vécéülőke… Ez azért durva, nem? Legkönnyebben a penészgombák telepednek meg rajta. Hogy megelőzd a gombásodást, hetente mosd ki a függönyt, félévente pedig cseréld le.

2. Törölközők

Három, legfeljebb öt használat után ki kell mosni a fürdőlepedőket, törölközőket. Használat előtt győződj meg róla, hogy teljesen száraz! Ha két használat között nem szárad ki, vegyél elő egy tisztát. (Itt jegyezzük meg, hogy nem árt, ha több törölköző van használatban, hiszen testünk egyes részein különböző baktériumok élnek, amiket nem szerencsés a többi testrészre átvinni.)

3. WC

Kellemetlen feladat, de fontos, hogy rendszeresen takarítsd ki a vécét. Kutatások szerint az ételmérgezést okozó szalmonellabaktériumok megtelepedhetnek a perem alsó részében, és akár 50 napig is élhetnek. Az ülőkét naponta fertőtlenítsd!

4. Zuhanykabin vagy fürdőkád

A zuhany vagy fürdőkád tisztításának gyakorisága elsősorban attól függ, hogy hányan és milyen gyakran használják. Egyes háztartásokban elegendő a heti egyszeri takarítás, míg máshol két-három nap után célszerű nekiállni a feladatnak.

5. Mosdókagyló, csempe

Hetente egyszer ezeket a felületeket is meg kell tisztítani, hiszen a betegségeket okozó baktériumok itt is jelen lehetnek. Ha valamilyen fertőző betegség ütötte fel a fejét a családban, vagy influenzaszezon van, akkor természetesen gyakrabban ajánlott a takarítás.

6. Fürdőszobaszőnyegek

Hetente ajánlott a tisztításuk. A fürdőszobaszőnyegek, kádkilépők egyébként komoly veszélyforrást jelentenek: a lábgomba villámgyorsan képes végigfertőzni az egész családot. Ha valaki gombás fertőzéssel küzd, használjon saját fürdőszobaszőnyeget!

7. Kilincsek és villanykapcsolók

Ezeket a területeket mindig megérintjük, így a fertőző baktériumok könnyedén átkerülhetnek egyik emberről a másikra. Hogy elkerüld az esetleges kellemetlenségeket, naponta töröld le a kilincset és a kapcsolót – a célra remekül megfelel egy fertőtlenítő törlőkendő is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

HÁZI PRAKTIKÁK: ÍGY LESZ CSILLOGÓ HÓFEHÉR A FÜRDŐKÁDAD>>> 

 

 

Ezek is érdekelhetnek