Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Drasztikus változás: eltűnhetnek alapvető zöldségek és gyümölcsök a boltokból

default user icon
MME
Az elkövetkező hetekben dönthetnek arról az Európai Unióban, hogy az egy kilogrammnál kisebb súlyú termékek esetén se lehessen már egyszer használatos csomagolást használni. A döntés nagy hatással lehet a hazai boltok zöldség-gyümölcs részlegére is!

Ha elfogadják a tervezetet, akkor jelentősen átalakulhatnak a boltok zöldséges és gyümölcsös polcai, ugyanis az Európai Unió döntéshozói szeretnék megszüntetni az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok használatát az egy kilogrammnál kisebb súlyú zöldségek és gyümölcsök esetében. A tervezet kapcsán azonban nem egyeztettek a tagállamokkal, a javaslat ellen pedig az ágazat számos szereplője is felszólalt.

Eltűnhetnek egyes zöldségek és gyümölcsök a boltokból

A kiskereskedelmi láncok zöldséges részlegén sokféle termék közül válogathatnak a vásárlók. A termékek zöme zacskó nélkül kerül értékesítésre, de egyes árucikkeket műanyag zacskóban vagy egyszer használatos dobozban árulják. Ilyen például a szamóca, az áfonya és az eper, de a koktélparadicsom, a brokkoli, a szívsaláta, sőt a szárzeller is csomagban kerül a polcokra. Ezt a módszert szüntetné meg az EU.

A tervezet ellen tiltakozik az olasz, mezőgazdaságot képviselő egyesület, a Coldrietti is.

“A mostani javaslat elfogadása azt a veszélyt hordozza magában, hogy például a zacskóba csomagolt saláta, a műanyag tálcás szamóca és koktélparadicsom, valamint az 1 kg-nál kisebb súlyú narancsháló eltűnhet a polcokról. Nem is beszélve arról, hogy további problémákat okozna az élelmiszer-higiénia, az eltarthatóság vagy az élelmiszer-pazarlás tekintetében” – idézi a Coldrietti közleményét a FruitVeB.

Nincs alternatívája a műanyag csomagolásoknak

Habár egyre több termék kerül papír- vagy kartoncsomagolásba, sok gyümölcs vagy zöldség esetén ez nem opció, ugyanis könnyen átáztatják az anyagot, mely egy idő után szétmállhat.

"A csomagolás ebben a kategóriában alapvető fontosságú, mert higiéniai feladatokat lát el, biztosítja az áru ízminőségét, megőrzi a tápanyagokat és meghosszabbítja az eltarthatósági időt. Így az élelmiszerpazarlás is csökken, ráadásul jelenleg nincs olyan közel azonos tulajdonságokkal rendelkező csomagolóanyag, amely a műanyag alternatíváját jelentené."

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss