Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Imádják a magyarok a zacskós leveseket: olcsók, de vajon károsak? Itt a dietetikus válasza

Párszáz forintba kerülnek csak a zacskós levesek és hosszabb idő megvásárolni, mint elkészíteni ezeket. Az egyetemisták és a megfázással küzdők nagy kedvence a gyorsan kész instant vagy zacskós leves. De vajon mennyire egészséges?

A boltok polcain hatalmas a választék zacskós levesekből. A népszerűségük megkérdőjelezhetetlen, ugyanis olcsók és villámgyorsan kész vannak, hiszen elég csak forró vízzel felönteni és már fogyasztható is. Kapható zöldséges, csirke-, sertés- vagy éppen marhahúsos ízben is, és akár az irodában is elkészíthetjük, ha gyors ebédre vágyunk.

A zacskós levesek az egyetemisták és koleszban élők, az egyedülállók és a megfázással küzdők nagy kedvence, ugyanis akkor is meleg leves kerülhet az asztalra, ha nincs lehetőségünk vagy időnk házi húslevest készíteni, esetleg nem fogyna el egy nagyobb mennyiség belőle.

A dietetikus válaszol: egészségesek a zacskós levesek?

A magyarok évente fejenként négy zacskós levest esznek meg, ezzel a világon a 38. helyen állunk, és a közelében sem vagyunk olyan ázsiai országoknak mint Vietnám vagy Dél-Korea, ahol tízszer, vagy akár húszszor is több instant levest fogyasztanak a polgárok. Ennek ellenére érdemes megvizsgálni, hogy vajon mennyire egészséges, egyáltalán, ártalmasak-e a zacskós levesek?

"Az instant levesek általában nem nyújtanak teljes értékű étkezést, és a hosszú távú fogyasztásuk esetén hiányozhatnak a szervezet számára fontos tápanyagok vagy épp túlzott mennyiségben vihetünk be egyes ásványi anyagokat (pl.: nátrium) vagy makró tápanyagokat (telített zsírsavak)" – kezdte a Hello Vidéknek adott válaszában Ressely-Szarvas Veronika, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének, kommunikációs bizottsági elnöke.

"Mivel fontos az egyoldalú étrend elkerülése és a változatos táplálkozás fenntartása, ezért rendszeres fogyasztásra nem alkalmasak az instant levesek, de alkalmanként, ha jó minőségű terméket választunk, akkor kényelmi szempontból elfogadható a fogyasztásuk."

Nem mindegy, mi van a zacskó hátoldalán

Érdemes megvizsgálni, milyen összetevőkből állnak a zacskós levesek. Fontos tudni, hogy a zacskó hátoldalán minden termék esetében az összetevők csökkenő sorrendben vannak feltüntetve, azaz ami az első helyen áll, abból van a legtöbb. Már ez segíthet eligazodni, mely levest válasszuk, ugyanis minél előrébb szerepelnek a rossz zsírok, a só vagy a cukor, annál rosszabb lehet az élelmiszer tápértéke. Célszerű elkerülni azokat a termékeket, melyekben ízfokozók, adalékanyagok, tartósítószerek találhatók.

"Sok instant leves magas nátrium- és zsírtartalommal rendelkezik, valamint tartalmazhatnak mesterséges ízfokozókat és egyéb adalékokat. Az egészséges táplálkozás szempontjából fontos odafigyelni a tápanyagtartalomra és elkerülni a túlzott mennyiségű só és zsír fogyasztását."

Hogyan lehet egészségesebb a zacskós leves?

A zacskós levesek ízét és tartalmát is gazdagíthatjuk felcsíkozott sárgarépával, karikára vágott újhagymával, reszelt gyömbérrel vagy erős paprikával.

"Amennyiben van rá lehetőségünk zöldségekkel tudjuk legkönnyebben feltúrbózni őket, ezzel növelve a levesünk vitamin, rost és ásványi anyag tartalmát. Amennyiben szeretnénk több fehérjét, szénhidrátot fogyasztani, például roboráló étrend esetén, akkor dúsíthatjuk őket akár tejszínnel, reszelt sajttal, esetleg házi krutonnal, amit teljes kiőrlésű kenyérből készítünk."

Károsak a zacskós levesek? Kerüljük ezeket?

Ressely-Szarvas Veronika szerint nem kell félni a zacskós levesektől, de érdemes odafigyelni arra, hogy ne ezekből álljon az étrend, ne ezek legyenek túlsúlyban.

"Mindent egybevetve, a jó minőségű instant leveseket mértékkel lehet fogyasztani, különösen, ha figyelünk az összetevőkre és a tápanyagtartalomra, de nem szabad túlzásba vinni a fogyasztásukat."

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss