hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vajas sütemény

MME MME
1 3/5
75 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg búzaliszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 6 dkg porcukor
  • 10 dkg lágy vaj
  • 1 csipet só
  • 2 tojás (közepes méretű)
  • A díszítéshez:
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 4 evőkanál lekvár (ízlés szerint)

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és konyhai robotgéppel (dagasztóspirállal) sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan megnő. Majd még egyszer jól átgyúrjuk, és enyhén lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságú, téglalapformára nyújtjuk.

A tepsit (30 x 40 cm) kivajazzuk, majd félretesszük. A sütőt előmelegítjük.

A tésztát a tepsibe helyezzük, és kézzel kis mélyedéseket nyomunk bele. A vajat kis darabokra vágjuk, és a mélyedésekben eloszlatjuk. A porcukrot a fahéjjal összekeverjük, és egyenletesen a tésztára szórjuk. Meleg helyen állni hagyjuk kb. 25 percig, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 12 perc

Ha elkészült, a tepsit a sütőből kivesszük, és a tésztát azonnal megkenjük lekvárral, majd a meleg sütőbe 3 percre visszatesszük. A kihűlt süteményt tálalás előtt tetszés szerinti darabokra szeleteljük.

Megjegyzés

Fotó: Dr. Oetker - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss