Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Omlós, illatos és ellenállhatatlan: ünnepi narancsos-mandulás keksz egyenesen Szicíliából

Ti tudtátok, hogy ez az istenien finom narancsos-mandulás keksz eredetileg a szicíliai mammák érdeme? Készítsétek el ti is ezt omlós és illatos sütikét, hiszen bármennyire is egyszerű a recept, az adventi vagy a karácsonyi asztalon is simán megállja a helyét. Idén hozzatok egy kis olaszos ünnepi életérzést a konyhába.

Első ránézésre azt mondhatná az ember, hogy ez a narancsos-mandulás keksz az amorettire és a ráncos süti szerelemgyereke, hiszen mindkét desszertre hasonlít. Elkészítése pofonegyszerű, mosogatással együtt is maximum háromnegyed órát kell rászánni. Az egyetlen bökkenő vele, hogy miután letelt a sütési idő, nem árt picit pihentetni, ami nem egyszerű az isteni illatának köszönhetően.

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dkg Koronás barna cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db kezeletlen narancs leve és héja
  • 1 db tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • Koronás porcukor a forgatáshoz

A CITROMOS-MANDULÁS KEKSZ PONTOS RECEPTJÉT ITT TALÁLJÁTOK >>> 

Elkésztítés:

  1. Egy tálba szórjuk a lisztet, a darált mandulát, a sütőport, a vaníliás cukrot, a Koronás barna cukrot, egy csipet sót és a narancs lereszelt héját. Hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat is: a tojást, az olvasztott vajat és a narancs frissen facsart levét. Az egészet gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, a tésztalabdát folpakba csomagoljuk, és hűtőbe rakjuk pihenni nagyjából egy órára.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pihentetett tésztát kicsomagoljuk, és enyhén lisztes kézzel nagyjából 2 centiméteres golyókat formázunk, az elkészült golyókat megfogatjuk Koronás porcukorban, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük, úgy, hogy a golyókat az ujjunk segítségével kicsit kilapítjuk.
  3. A kekszeket az előmelegített sütőbe toljuk, és 10-15 perc alatt készre sütjük. Ne hagyjuk túlsülni, ha a széle már pirul, ki is vehető a sütőből.

Mint ahogyan az a videón is jól látszik, tényleg gyorsan összeállítható a tésztája. Ha szimpatikus a recept, érdemes már előző este megsütni egy nagyobb adagot, másnap pedig már meg is tölthetitek vele az ünnepi kekszes dobozt. Legyetek résen, mivel abból kifolyólag, hogy nem kell neki túl sok idő a sütőben, könnyen megéghet.

A videó megjelenését támogatta a Koronás Cukor!

Ezek is érdekelhetnek