Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elképesztő fogással ünneplik a Tisza-tó 50. születésnapját!

default user icon
MME
Idén 50 éves a Tisza-tó és az ennek helyet adó Hortobágyi Nemzeti Park is. A félévszádos jubileumot a fesztiválok és programok mellett helyi finomságokkal is ünneplik a helyiek: ilyen például a Tisza-tó 50 és a Hortobágyi Nemzeti Park 50 hamburger. A két nem mindennapi, magyarosra hangolt burger-csodát Barabás Csaba Heinz és Jancsa Jani streed food szakértő alkotta meg, Tiszafüreden.

"Tisza-tavi és hortobágyi emberként szívügyünknek tekintjük az ötvenedik évfordulót. A jeles alkalom kapcsán már korábban a fejünkben volt egy ötlet annak érdekében, hogy kellő figyelmet szenteljünk az ünnepnek. Természetesen választhattunk volna valamilyen emblematikusabb ételt is, azonban úgy éreztük, fiatalosabb megközelítésben kell gondolkodnunk, így maradtunk a street foodnál. Jancsa Janival közösen azt szerettük volna, ha a Tisza-tó és a Hortobágyi Nemzeti Park 50. évfordulójának a híre olyan fiatalokhoz is eljutna, akik nem ismerik ezt a vidéket" - mondta el a szoljon.hu-nak Barabás Csaba Heinz, a hamburgerek egyik ötletgazdája.

 

Az étel tervezésekor arra fókuszáltak, hogy hogy környékbeli alapanyagokat, ízeket, szokásokat és bevált elemeket gondoljanak újra.

"A Tisza-­tó 50 elnevezésű hamburgerbe halászléketchupot, fűszerezett süllőhúspogácsát, harcsahaltepertőt, füstölt tejfölt, római salátát és egy apró titkot tettünk. A hortobágyi 50-es hamburgernél pedig visszatértünk az alapokhoz: ebben ugyanis Hortobágy Angus marhahúspogácsa található grillezett kecskesajttal, áfonyás BBQ-szósszal, salátával és kovászos uborkával" - mesélte Csaba, hozzátéve, hogy a burgerek nem hagyományos hamburgerbuciban vannak, hanem kovászos tésztájú cipóban.


Eddigi tapasztalataink alapján a Hortobágyi Nemzeti Park burgere népszerűbb, abból közel 200-at készítenek hetente. Az a tevük, hogy kissé átalakítva ősszel és télen is étlapon tartják ezt a két gourmet fogást. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss