Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kacor, lopó, borkirály – 7 szüreti kifejezés, amit nem biztos, hogy ismersz

Az ősz ezen időszakában már országszerte szüretelnek, de ma már talán kevesen ismerik a szürettel kapcsolatos szavak köznyelvi jelentését. Szüreti kisokos következik.

1. Késői szüretelésű

Az aszú a szőlőtőkén összeaszott szőlő, melyből kiváló édes bort készítenek. Évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése és az ezt követő borkészítési eljárás. Minél magasabb a puttonyszám, annál édesebb az aszúbor.


2. borkirály

A borkirály nevű játékot az ókori rómaiaktól vettük át. A hagyomány szerint a jó hangulatú összejöveteleken szokásossá vált a borkirály választása, aki, fején babérkoszorúval, megszabta az asztal minden tagjának, hogy mit, mikor és milyen arányban fogyasszon.

3. Csőszjáték

A szüreti menet jellegzetes figurája volt egykor a tolvaj és a csősz. Maga a csőszjáték pedig a ma ismert fogócska ősi alakja, ahol a szundikáló csősz feladata volt megakadályozni a borral teli üvegek ellopását, és elkapni egyet a tolvajnak öltözött férfiak közül.

4. kacor

A szőlőfürtök leszedéséhez napjainkban metszőollót és egyéb szerszámokat használnak, a régi szép időkben azonban egy fanyelű görbe kés volt erre az eszköz: kacorral metszették a szőlőt.

 

5. lopó

A lopó egy hosszú szárú, öblös, csőben végződő edényféle, amellyel a bort szívják ki a hordóból. A mai, üvegből készült borlopók egykor még lopótökből készültek, melynek furcsa, hosszúkás formája alkalmas volt rá, hogy a hordóból ki lehessen szipkázni az édes nedűt.

6. must

A frissen préselt vagy sajtolás előtt magától lecsurgó gyümölcslevet szokás mustnak nevezni, de legtöbbször a szőlőszemek kisajtolt, erjedésnek még nem indult édes leveként hivatkozunk rá.

7. puttony

A puttony eredetileg fából (esetleg gyékényből vagy vesszőből) készült, háton hordozható, felül egészen nyitott, lefelé kissé keskenyedő, hosszúkás edény. Változatos formában és méretben léteztek, és régen a gazdák puttonyban mérték, mennyi aszúszemet tartalmaz egy bor.

 

8. szőlőkoszorú

A szüret végén szokás volt a szőlővesszőkből koszorút készíteni. A faluban ezt egy botra helyezve végighordozták, és megkínálták a járókelőket a lelógó szőlőszemekből. Ezzel a gesztussal akarták az egészséget és a termékenységet biztosítani a faluban.

Ezek is érdekelhetnek

Friss