Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szörpöljünk!

Aki egyszer már kóstolt házi készítésű szörpöt, biztosan rákap az ízére: az édes nedűben ott érezni a friss gyümölcsök telt aromáját, emellett pedig még egészségesebbek is az üzletekben kapható üdítők többségénél. A nyár sokféle zamatos gyümölccsel érkezik, tehát akár hetente kísérletezhetsz újabb ital elkészítésével. Hidd el, az egész nem is olyan nagy munka!

A nyári melegben igazán jólesik egy nagy pohár üdítőital.  Míg a fiatalok többsége ilyenkor jégkockákkal szervírozott szénsavas üdítőkre gondol, a kicsit idősebbek szeretettel gondolnak vissza nagyi háziszörpjére. És mialatt mi a málnaszörp illatáról áradozunk, gyerekeink furcsán méregetnek: nekik ez a rajongás az újdonság erejével hat.

Ha csemetéddel is meg szeretnéd kedveltetni a szörpöket, a nyár ideális időpont ehhez. Gyorsan és egyszerűen készíthetsz szörpöt, ha a megtisztított, kimagozott és összetört gyümölcshöz viztet töltesz és mézzel ízesíted. Amennyiben ennél bátrabb vagy, nyugodtan megpróbálkozhatsz az alábbi receptekkel is!

Rostos őszibarackszörp

Hozzávalók:
2 kg őszibarackhús
6 dl víz
50 dkg cukor

Elkészítés: Az érett barackot lehéjazzuk, kimagozzuk. A gyümölcshúst szitán áttörjük vagy ledaráljuk. A péphez vízben felforralunk fél kiló cukrot. Összekeverjük, üvegekbe töltjük, majd rászórunk egy kevés szalicilt. Forróvízben - a forrástól számítva - 30 percig gőzöljük, és a vízben hagyjuk kihűlni. 

Málnaszörp egyszerűen

Hozzávalók:
3 kg érett málna
2 kg cukor
1 dkg citromsav

Elkészítés: A málnát átválogatjuk, szűrőbe téve megmossuk, majd lecsöpögtetjük és egy kimosott ötliteres befőttesüvegbe töltjük. Egészen lazán lefedjük, és napos ablakban bő egy hétig érleljük. Az erjesztési idő letelte után felfüggesztett, vékony vászonzacskóba töltjük, aláteszünk egy megfelelő nagyságú edényt, és egy éjszakán keresztül csöpögtetjük. Másnap a tüllzacskót kinyomkodjuk, majd a lébe hidegen belekeverjük a cukrot és a citromsavat. Ha elolvadt, felforraljuk, miközben állandóan kevergetjük. A tetejéről leszedegetjük a habot, és addig főzzük, amíg a habképződés be nem fejeződik. A szörpöt még tűzforrón üvegekbe töltjük, és dugóval lezárjuk. 

Ribizliszörp

Hozzávalók:
1 kg ribizli
25 dkg meggy
cukor

Elkészítés: Megtisztítjuk a gyümölcsöket, alaposan megmossuk. A meggyet kimagozzuk. Összeturmixoljuk őket, és egy edényben, hűvös helyen egy napig pihentetjük. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és ugyanannyi súlyú cukorral felforraljuk. 20 percig közepes lángon főzzük, leszedjük a habját, majd üvegekbe töltjük, és azonnal lezárjuk.

Még több szörpreceptet találsz válogatásunkban >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss