Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szedres olasz pite (crostata)

MME MME
45 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • Az omlós tésztához:
  • 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 12,5 dkg barna cukor
  • 7,5 dkg puha vaj + a formához
  • 7,5 dkg olvasztott vaj
  • 2 db tojás
  • 1 tk reszelt citromhéj (bio)
  • 1 nagy csipet só
  • 3 ek keksz- vagy zsemlemorzsa
  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek tej
  • 2 ek cukor
  • A töltelékhez:
  • 70 dkg fekete szeder
  • 4 db zöld kardamom
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 1 dl vörösbor vagy kékszőlő-lé
  • 7,5 dkg barna cukor

Elkészítés

  1. Az omlós tésztához a lisztet tálba szórjuk. Hozzáadjuk a barna cukrot, a vajat, az olvasztott vajat, a tojásokat, a citromhéjat és a sót. Ujjainkkal morzsalékosra dolgozzuk, majd gyorsan sima tésztává gyúrjuk, és folpakba csomagolva a hűtőbe tesszük 1-2 órára.
  2. Közben a töltelékhez átválogatjuk a szedret. A késpengével szétnyomkodott kardamomtermésekből kiszedjük a magokat. A keményítőt csomómentesre keverjük 3 ek borral. A szedret a kardámommagokkal, a cukorral és a maradék borral együtt kevergetve felforraljuk. Hozzáadjuk a keményítős bort és összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk.
  3. Egy 24 cm-es piteformát kikenünk vajjal. Lisztezett felületen a tészta 2/3-át kb. 27 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, majd kibéleljük vele a formát úgy, hogy körben peremet képezünk. A tészta alját villával megszurkáljuk, és megszórjuk a morzsával. A maradék tésztát vékonyra nyújtjuk, és derelyevágóval vagy recés élű késsel ujjnyi széles csíkokra metéljük.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A szedertölteléket a piteformába kanalazzuk és elsimítjuk, majd a tésztacsíkokkal berácsozzuk. Megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, megszórjuk a cukorral, és a sütő aljában aranyszínűre sütjük 45-50 perc alatt. A formában pihentetjük kb. 15 percig, végül rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Crostata receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss