Százrétű rétes

90 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • vaj
  • liszt
  • vaníliás cukor
  • kristálycukor
  • sütőpor
  • tojás
  • tej
  • réteslap
  • darált mák
  • darált dió
  • tehéntúró
  • citrom
  • búzadara
  • alma
  • fahéj
  • zsemlemorzsa
  • mazsola
  • tej
  • olaj

Elkészítés

Elkészítés: Először az omlós tésztát készítjük el. A szobahőmérsékletű vajat a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral, 2 tojás sárgájával és egy csipet sóval jól összegyúrjuk. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy omlós tészta állagot kapjunk. Amikor a tészta szépen összeállt, kinyújtjuk, és a tepsi aljára helyezzük, megszurkáljuk.

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és ízlés szerint adunk hozzá cukrot és fahéjat. Hozzákeverünk 2 evőkanál zsemlemorzsát is, majd jól kinyomkodva egyenletesen az omlós tésztára rakjuk. Ezután ráteszünk 3 réteslapot, és megkenjük olajjal.

Egyenletesen rásimítjuk a cukorral (ízlés szerint cukrozzuk) összekevert darált diót. A diós réteg tetejére egy pici olajat és mártás sűrűségű tejfölt pötyögtetünk, majd 3 réteslapot helyezünk rá. (Ha túl sűrű a tejfölünk, akkor kevés tejjel hígítsuk, és egyenletesen keverjük el, hogy mártás állagú legyen.) Ezt a réteslapot is olajozzuk meg.

A túrót keverjük össze ízlés szerint cukorral, a citrom reszelt héjával és 4 tojás sárgájával. A legvégén adjuk hozzá a 6 tojásfehérjéből cukorral felvert habot, majd 2 evőkanál búzadarát. A réteslapra kenjünk a túrós krém felét, erre egyenletesen simítsuk rá a cukorral elkevert darált mákot, és fektessük rá az újabb 3 réteslapot, amit az előzőekhez hasonlóan megolajozunk. Utoljára a túrós krémet kenjük a réteslapra, melynek a tetejére a tejben vagy cukros vízben áztatott mazsolát szórjuk. Réteslappal zárjuk a túrós-mazsolás réteg tetejét, melyet a szokásos módon megolajozunk.

180 fokos sütőbe tesszük, körülbelül 1 óra sütés minimum szükséges. Amikor már a teteje szépen pirulni kezd, nagyjából fél óra múlva, kivesszük, és vékonyan megkenjük az 1 egész tojással elkevert 4 dl tejföllel, visszatesszük a sütőbe, és szép aranybarnára sütjük 200 fokon.

A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt porcukorral szórjuk meg a tetejét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss