Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 egyszerű szabály, hogy könnyebb legyen betartani az étkezésre vonatkozó fogadalmaidat

default user icon
MME
Ha az újév beköszöntével szeretnéd végre a kezedbe venni az életed, és elfelejteni a nagy hűtőkifosztásokat, a falásrohamokat, nem halogathatod tovább: itt az idő, hogy tényleg tegyél is magadért és az egészségedért. Ehhez megosztunk négy szuper könnyű étkezési szabályt – nem kell mást tenned, csak ezekhez tartani magad.

Egy ausztrál dietetikus, Susie Burrell szerint naponta nagyjából 200, étkezéssel kapcsolatos döntést kell meghoznunk. Ez rengeteg, ezért nem is meglepő, hogy még a legelszántabbaknak is időnként gondod okoz a helyes döntés. Van azonban négy alapvető szabály, amelyek betartása már rövid távon is segíthet.

Tartogass estére valami finomságot!

Nem kell minden finom falatról lemondani egyik napról a másikra, állítja a Burell, de okosan kell „bűnözni”. Fontos, hogy a nap végére is legyen valami, ami édes és finom. Persze az sem mindegy, hogy mit tartalékolsz estére. Kerüld a fehér kenyér, az egészségtelen zsírok, a péksütemények és az üdítőitalok fogyasztását. Ami pedig engedélyezett: teljes kiőrlésű keksz, házi készítésű müzliszelet, étcsoki vagy akár pár csepp mézzel édesített magféle.

Alkohol egyszer egy héten

Sokak számára egy-két pohár bor elfogyasztása hozzátartozik az esti rutinhoz. Azt viszont nagyon kevesen tudják, hogy az alkohol hatására az élelmiszerekből származó kalóriák nagyobb százalékban raktározódnak el – ennek pedig az az oka, hogy a szervezet előnyben részesíti az alkohol lebontását az ételekkel szemben. Ha tehát egy bőséges étkezés mellett még nagyobb mennyiségben alkoholt is fogyasztasz, akkor nagyobb eséllyel rakódnak rád a plusz kilók, ami csak még rosszabb lesz, ha ezt késői időpontban teszed. A megoldás? Nevezz ki egy napot a héten, amikor elkortyolsz egy pohár bort vacsora után. Ezen a napon a nap utolsó étkezése legyen egy viszonylag korai időpontban, és a menü legyen könnyű, egyszerű.

Napi egy tejeskávénál ne legyen több

A feketekávé szabadon fogyasztható a nap bármely szakában, de amint tejet adsz hozzá, nagyjából 60-100 plusz kalóriával kell számolnod – nem beszélve arról, ha esetleg cukorral iszod… Jó megoldás, ha a reggelihez fogyasztott kávédat lecseréled zöld teára, és a tejeskávét 2-3 órával később fogyasztod el.

Viszlát, gyorsételek!

Januárban, az év végi őrületes ebédek és vacsorák után muszáj, hogy nemet mondj a gyorséttermi hamburgerekre, szendvicsekre. Nem kell mást tenned, mint előrelátónak lenni: süss meg egy csirkemellet, amit aztán zöldségekkel, rizzsel bedobozolhatsz és magaddal vihetsz. (De teljes kiőrlésű kenyérben, tortillába is teheted.) Így a legzűrösebb munkanapon is garantáltan egészséges és tápanyagokban gazdag lesz az ebéded.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 


Ezek is érdekelhetnek