Elkészítés: A sózott halat előző napon áztassuk be hideg vízbe, 2-3 alkalommal cseréljük rajta a vizet.
Húzzuk le a hal bőrét, távolítsuk el a csontokat, vágjuk nagyon apróra, vagy daráljuk le a hal húst, tegyük félre. A krumplit főzzük meg hajában, ha kihűlt, hámozzuk meg, vágjuk közepesen vastag karikákra.
Amíg a krumpli fő, illetve hűl, pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát az olaj felén, lassú tűzön, amíg áttetsző lesz. Adjuk hozzá a paradicsomot, és főzzük tovább addig, amíg megpuhul, ízesítsük egy csipetnyi paprikával és a petrezselyemzölddel. Tegyük bele a halmasszát, és alacsony lángon főzzük kb. 6-8 percig.
Ezalatt kenjünk ki egy tűzálló tálat 1 kanál olajjal, a krumpli egyharmadával béleljük ki az alját. Terítsük rá a halas keveréket, majd borítsuk be a maradék krumplival. Locsoljuk meg a maradék olajjal, szórjuk meg egy kevés száraz zsemlemorzsával.
Helyezzük 200 fokra előmelegített sütő középső részére, süssük addig, amíg aranybarna és ropogós lesz a teteje (kb. 15 perc).
Friss salátával és fekete olívabogyóval tálaljuk.