Sonkakrémes palacsinta

60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 6 nagyobb palacsintához:
  • A tésztához:
  • 15 dkg finom liszt
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda (esetleg víz)
  • késhegynyi só
  • kevés olaj (a sütéshez)
  • A sonkakrémhez:
  • 10 dkg bacon
  • 20-25 dkg paprikás pulykasonka (vagy bármilyen más sonka)
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg krémsajt
  • 3-5 dkg reszelt parmezán sajt
  • 3 dl főzőtejszín

Elkészítés

Elkészítés: Állítsuk össze a palacsinta tésztáját. Tegyük egy mélyebb keverőtálba a tojást, a cukrot, a sót, a lisztet és kb. 1,5 deci tejet, majd dolgozzuk el csomómentesre. Öntsük hozzá a maradék folyadékot (tejet+vizet), keverjük el, majd hűvös helyen pihentessük kb. 20-30 percet.

Ezalatt készítsük el a sonkakrémet. Az apróra vágott bacont az olajon lassú tűzön pirítsuk meg, míg teljesen kisül a zsírja. Közben kockázzuk szintén nagyon kis darabokra a sonkát, adjuk a szalonnához, majd együtt pirítsuk őket pár percig már magas lángon. Húzzuk le a tűzről, majd késes aprítóval pürésítsük. Ha ezzel megvagyunk, öntsük fel a főzőtejszínnel, majd nyomjuk bele a tömlős sajtot, illetve adjuk hozzá a reszelt parmezánt is. Forraljuk össze, és ízlés szerint fűszerezzük még. (Nekem semmi nem kellett hozzá, mert a bacon és a sajtok kellően intenzív ízt kölcsönöztek a krémnek.)

Ezután süssük meg a palacsintákat, azaz a pihenőidő leteltével a legmagasabb lángon hevítsük fel a serpenyőt vagy palacsintasütőt, és pár csepp olajjal kenjük ki. Ha teljesen felforrósodott, egy merőkanál segítségével adagoljuk a nyers tésztát a sütéshez. Ha már a tészta széle kezd elválni a serpenyő falától, kukkantsunk alá, és győződjünk meg róla, hogy kellőképpen megsült-e. Ha igen, falapát vagy műanyag spatula segítségével fordítsuk meg, és rövid ideig süssük tovább.

Ha kész, borítsuk tányérra, és sonkakrémmel töltsük meg. Lehet tekerni a palacsintákat, háromszögbe hajtogatni, de készíthetünk belőlük batyukat is. Tálaláskor tehetünk rá reszelt sajtot, tejfölt, vagy az esetlegesen megmaradt krémet hígítva is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss