hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tipp egy profi borásztól, hogyan igyuk a rozét

default user icon
MME
Megérkezett a nyári kánikula, amikor legszívesebben vízparton vagy egy árnyas fa alatt ülnénk. Ilyenkor semmi nem esik olyan jól, mint egy pohár jégbe hűtött rozé. A könnyed és gyümölcsös rozé élénk savaival és kedves aromáival – magában, vagy akár egy kis szódával frissítve – tökéletes választás a nyárra.

Íme Takács-Barta Anna, a rozéspecialista Nagygombos Borászat borászának tippjei a rozékhoz:

1. Mindig csak hidegen! A legideálisabb a 8-10 fok körüli hőmérséklet, hiszen így érvényesülnek leginkább a bor üde, gyümölcsös jegyei. Ez alatt nem érezzük a bor aromáit, ha viszont meleg a bor, akkor kevésbé frissítő, és amúgy is, ki szeretne meleg rozét inni?

2. Fontos a pohár! Műanyag pohárból rozéfröccsöt a strandon? Rendben, de azért ha lehet, válasszunk hosszú szárú, üveg borospoharat, és mindig a száránál fogjuk meg, hogy tovább maradjon hideg.

3. Mit együnk a rozéhoz? Szerencsére könnyű hozzá ételt választani, pláne a nyári fogások mellé passzol jól. Egy mozzarella caprese, egy gyorsan elkészíthető tésztaétel, rizottó tenger gyümölcseivel, pizza vagy focaccia, sajtok, grillezett húsok vagy halak, desszertnek pedig válasszunk mellé gyümölcsös édességet. Legyen egyszerű és gyors, pont mint kinyitni egy palack rozét.

4. Ugyan nem könnyű nyáron megunni a rozét, de nem árthat, ha egyszer-egyszer feldobjuk egy kicsit. A friss rozé remek alapja az egyre divatosabb borkoktéloknak, így bátran tegyünk némi levendula- vagy rózsaszörpöt a pohárba, jöhet pár szem gyümölcs – málna, ribizli, szamóca –, öntsük rá a rozét, a szódát, tegyünk bele pár szem jeget, és ha a kertben találunk mentát vagy citromfüvet, azzal is fűszerezhetjük.

5. Egy-két éve már, hogy a rozéfröccs népszerű lett, és a strandoktól kezdve a romkocsmákon át az elegáns rendezvényekig mindenki előszeretettel fogyasztja. A kisfröccs, nagyfröccs és hosszúlépés a legközkedveltebb fajták, de nyugodtan próbáljuk ki ezeket is: ha inkább a rozé legyen a hangsúlyosabb, akkor a háziúr (4 dl bor + 1 dl szóda) a legjobb választás, focirajongók a magyar–angolt (6 dl bor + 3 dl szóda) kérjék, ha pedig túl nagy a hőség, akkor a lakófröccsnél (1 dl bor + 4 dl szóda) nem találunk jobbat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss