Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paradicsomültetés lépésről lépésre: így nevelj otthon zamatos zöldséget

default user icon
MME
A kedvenc zöldségünk (vagy ha úgy tetszik, zöldségként fogyasztott gyümölcsünk) otthoni termesztése nem nagy ördöngösség, bár tény, hogy sok mindenre kell figyelni. Segítünk, hogy nyáron már te is a saját termésedet fogyaszthasd.

Akár magról, akár palántáról kezdjük a saját paradicsomállományunk termesztését, a lényeg az időzítés: nem mindegy, mit mikor teszünk meg. A magról ültetést például hamarosan elkezdhetjük, így arra érdemes már most felkészülni.

Paradicsomültetés magról

Ha magokat vásárolunk, azokat már márciustól elültethetjük. Először kis cserepekbe, nedves palántaföldbe vessük el a magokat, egy cserépbe kettőt tegyünk. Nem szükséges nagyon mélyre helyezni őket, elég, ha éppen takarja a magokat a föld. A cserepeket a lakás meleg és világos pontjára helyezzük, az ablakpárkány nagyszerű választás lehet. Figyeljünk, hogy mindig nedves legyen a föld, de ne locsoljuk túl az alakuló növénykét, mert a magok könnyen rothadásnak indulhatnak. A magból kicsírázott palántakezdeményeket ezután egy cserépbe ültessük át, immár külön-külön, és még mindig tartsuk a lakásban őket. Amikor már nincs fagy (általában május környékén), áttehetjük őket végső, állandó helyükre a kertben vagy a balkonon.

Paradicsomültetés palántáról

Ha teljesen biztosra szeretnénk menni, a palántával kezdjük a termesztés folyamatát. Májustól a legtöbb kertészetben, sőt, néhány szupermarketben is kaphatók csinos kis paradicsompalánták. Ha ilyet vásárolunk, ügyeljünk, hogy ép növényt válasszunk. Ahogy a magról nőtt palántáknál, úgy a készen vetteknél is fontos, hogy megvárjuk, míg az időjárás kedvez a kiültetésnek, azaz nincsen fagy.

A palánták kiültetésekor (akár nevelt, akár bolti) érdemes komposztot vagy trágyát keverni a talajhoz, hogy tápanyagdúsabb legyen. A paradicsomok között hagyjunk kb. 30 centis távolságot, és ha magasra növő fajtát választottunk, szúrjunk melléjük egy karót, amin később felfuthat a növény.

A paradicsom gondozása

A kezdő lépéseket követően – tehát miután kinőttek a palánták, és kiütettük a kertbe vagy balkonládába – is fontos, hogy figyelmet fordítsunk a növény gondozására, ha szép, érett zöldségeket szeretnénk. Szerves trágyával vagy tápoldattal segítsünk, hogy a palánták megerősödjenek. Öntözzük endszeresen, és irtsunk ki minden gyomnövényt a közelükből. A gombás megbetegedések ellen leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha a földre lógó alsó leveleket eltávolítjuk, és ügyelünk, hogy locsoláskor a leveleket ne érje víz. A nedves közegben ugyanis könnyen elszaporodnak a gombák. Természetes gombaölő szert is keverhetünk, és 1-2 hetente permetezhetjük vele a növényeket. A tejes oldat például kitűnő erre a célra.

A friss termés felhasználásához pedig mutatjuk a legjobb paradicsomos recepteket: 

Klasszikus paradicsomleves 

 


Pradicsomos galette


 

Paradicsomos tészta 

 

Sült paradicsom 

 

 

Még több paradicsomos receptet itt találsz>>> 

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

Friss