Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tudtad? Ez az optimális időpont a vacsora elfogyasztására

default user icon
MME
Hogy mikorra kell(ene) időzíteni a nap utolsó étkezését, régóta megosztja a táplálkozással foglalkozó szakembereket. Ami biztos: az étkezések időpontja, különösen a vacsoráé, jelentősen befolyásolhatja az egészségünket.

A vacsora időzítéséről szóló vita nem új keletű. 2023 októberében jelent meg egy olyan tanulmány, ami azt sugallja, hogy a korai időpontban elfogyasztott vacsora több egészségügyi előnnyel jár, mint az korábban hitték. Ehhez fontos tudni, hogy valójában mit neveznek a szakemberek korai vacsorának.

A korai vacsora tudománya

Korai vacsorának tekintik az olyan étkezést, amelyet három-négy órával lefekvés előtt fogyasztanak el, a test cirkadián ritmusához igazodva. Ez az idő elegendő a szervezet számra, hogy hatékonyan megeméssze az ételt, feldolgozza a tápanyagokat és átálljon böjti üzemmódba alvás közben – megkönnyítve az alvás közben végbemenő alapvető helyreállító, sejtmegújító folyamatokat (és egyes szakértők szerint biztosítva a vitathatatlanul jobb alvást).

A korai vacsora előnyei

A tanulmány, amelynek célja egyébként azt volt, hogy kiderítse, miért hajlamosak az elhízásra azok, akik késő este vacsoráznak, éles különbséget fedezett fel a korai és a késői étkezők metabolikus profiljában. A korán étkezőknél alacsonyabb vércukorszintet, jobb zsírégető kapacitást, alvásminőséget és magasabb energiaszintet mértek. Mindeközben a késői vacsorák megnövekedett éhségérzethez, lassabb kalóriaégetéshez és megnövekedett zsírraktározáshoz vezettek, ami kockázatot jelentett olyan állapotok esetében, mint a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek.

Így határozd meg a vacsoraidőt

Mivel az emberek napi rutinja eltérő, így egy pontos időpontot nem igazán lehet meghatározni. A cél: olyan időpontot kell találni, amely zökkenőmentesen illeszkedik az időbeosztásodhoz, nem pedig szigorú, esetleg megvalósíthatatlan ütemtervet előírni. Általánosságban elmondható, hogy az ideális vacsoraidőpont a lefekvés előtt két-három órával van. Ez az idő elegendő, hogy a szervezet az emésztési folyamatok nehezét elvégezze, lehetővé téve a megfelelő pihenést és a regenerálódást alvás közben.

Tipp:

Ha nem tudsz időben vacsorázni, de nem szeretnéd eltolni a lefekvés időpontját, három-öt óránként fogyassz egészséges harapnivalókat. Rendszeres étkezéssel ugyanis stabilizálhatod a vércukorszinted, megelőzve az éhségrohamok kialakulását, az energiaszint drasztikus és hirtelen csökkenését.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss