Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lazac, halhús nélkül – már Európában is kapható 3D-nyomtatott élelmiszer

default user icon
MME
Néhány napja került az osztrák szupermarketek polcaira az első 3D-s nyomtatással készült étel, egy vegán lazacfilé. Ugyan az étel soha nem látott halat, mégis teljes értékű alternatívája az igazi húsnak.

Legalábbis ezt álltja a gyártó, a Revo Foods élelmiszertechnológiai startup.  A „The FILET – Inspired by Salmon” elnevezésű élelmiszertermék az első 3D-nyomtatott vegán tenger gyümölcsei, és általában az első 3D-nyomtatott termék, amely elérhetővé válik a szupermarketekben – számolt be az Interesting Engineering.

Az új termék alapvetően fonalas gombákból származó mikoproteinnel készült, de került bele alga, hínár és más növényi eredetű anyagok. Ezek a hozzávalók segítik, hogy a nyomtatott lazac a valódihoz még inkább hasonló ízű és textúrájú legyen. Az osztrák cég egyébként közölte, hogy készen áll arra, hogy ipari méretekben állítson elő 3D-nyomtatott élelmiszereket.

És bár sokan vannak, akik idegenkednek a nyomtatott élelmiszerektől, a Revo Foods biztos abban, hogy a termékére szükség van. Az érveik között szerepel, hogy a globális halállományok 60 százalékát folyamatosan túlhalásszák, ami már az óceáni ökoszisztéma összeomlásával fenyeget. A 3D-nyomtatás megoldást kínál a haláruk előállítására anélkül, hogy a vadon élő halállományokat károsítanák. 

Hogy milyen lesz a fogadtatás, kíváncsian várjuk, hiszen a megbotránkozáson túl Európában a génmódosított élelmiszerek árusítása unios szabályokba is ütközik. 

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek