Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv

Ha az ázsiai konyhára gondolunk, talán elsőként kínai és indiai ízek jutnak eszünkbe, esetleg a sushi… De Ázsia hatalmas, ételei sokfélék, köszönhetően az egzotikus alapanyagoknak és a számtalan különleges fűszernek.

Az ázsiai ízek egyre népszerűbbek Európában. És nem csak a változatos ízvilág miatt, hanem azért is, mert a különleges főzési technikáknak és a sok zöldséget tartalmazó ételeknek köszönhetően kimondottan egészségesek ezek az egzotikus különlegességek.

A japán, kínai és indiai konyháról vannak elképzeléseink, bár talán még sosem álltunk neki konyhánkba varázsolni e finomságokat. Viszont bajban lennénk, ha a vietnámi, a koreai vagy a laoszi konyháról kérdeznének…

A Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv egyszerre gyönyörű és praktikus. Bevezetést nyerünk a hagyományokba, különböző elkészítési módok rejtelmeibe, és egy igen jól rendszerezett kislexikon segítségével mindent megtudhatunk a fűszerekről és az alapanyagokról. Megtudhatjuk, mi a dashi, a galangál, az okra és a nori, de a receptek mellett is találunk hasznos és átfogó tudnivalókat.

A páratlanul gazdag ázsiai ízeket országok szerinti csoportosították a könyv szerzői, a receptek Kína, Indonézia, Szingapúr és Malajzia, Fülöp-szigetek, Thaiföld, Laosz és Kambodzsa, Vietnam, Korea, Japán, India és Pakisztán, Burma, Srí Lanka konyháit mutatják be, a desszeretkkel pedig külön fejezet foglalkozik.

Nem csak szakácskönyv ez a gyönyörű kiadvány: olvasnivalót is találunk a teákról, az ázsiai kenyérfélékről, raitákról, a rizsfélékről és csatnikról, és átfogó képet kapunk a trópusi gyümölcsökről.

A gyönyörű kiadványból egyértelműen kiderül, hogy a hiedelemmel ellentétben az ázsiai ételeket nem nehéz elkészíteni. Ezzel a valóban nélkülözhetetlen könyvvel és egy jó adag finom fűszerrel felszerelkezve bárki kipróbálhatja!

MULLIGATAWNY
(Kelet-indiai leves)

Előkészítés: 40 perc
Teljes főzési idő: 1 óra 20 perc

Hozzávalók 6 személyre:
1 kg darabolt csirkehús
2 evőkanál liszt
2 teáskanál Madra currypor
1 teáskanál őrölt kurkuma
½ teáskanál őrölt gyömbér
6 dkg vaj
6 egész szegfűszeg
12 szem feketebors
1 meghámozott és felaprított nagy alma
1,5 liter csirkeleves
2 evőkanál citromlé
1,25 dl tejszín

1. A csirkedarabokról levagdossuk a felesleges zsírt és az inakat. Sszekeverjük a lisztet és a curryport, kurkumát és gyömbért, és a keverékkel bedörzsöljük a csirkét.
2. Egy nagy lábosban felhevítjük a vajat; beletesszük a húst, és közepes tűzön minden oldalát halványbarnára pirítjuk. Egy kis darab muszlinba kötjük a szegfűszeget és a borsszemeket, és a lábosba tesszük az almával és a csirkelevessel. Felforraljuk, majd lefedve, lassú tűzön 1 órát főzzük.
3. A csirkét kivesszük a lábosból, a muszlinzacskót kidobjuk. A húst lebontjuk a csontról, és finomra aprítjuk. A bőrt és a csontokat kidobjuk. A leves felszínéről leszedjük a zsírt.
4. A csirkehúst visszatesszük a lábosba. Belekeverjük a citromlét, a tejszínt, és lassan felmelegítjük. (Nem hagyjuk, hogy a leves felforrjon, mert akkor összecsomósodik.)

Tápérték adagonként: fehérje 30g; zsír 25g;szénhidrát 10g; élelmi rost 0g; koleszterin 140mg; 1495 kJ (355 kcal)

A sorozatban megjelent még: Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv, Nélkülözhetetlen desszertek, Nélkülözhetetlen tésztakönyv, Nélkülözhetetlen vendégváró falatok

Kiadja: Vince Kiadó

 

Még több könyvet ajánlunk! >>>

 

Ezek is érdekelhetnek