Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mozzarellás spenótlepény és egy gazdag spárgasaláta

Ha végre itt a május, annyi zsenge és friss zöldségféle látványa hívogat a piacon, hogy legszívesebben naponta tölteném fel a frizsidert, és kínálnék minden napra más és más finomságokat az aktuális szerzeményekből.

Mivel ebben az időszakban nem nehéz könnyű és gyors ebédeket, vacsorákat tálalni, amelyek nem csupán nagyon ízletesek, de lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatják azok is, akik fokozott figyelmet fordítanak alakjuk megőrzésére, illetve a szénhidrátok bevitelének minimalizálására.

A friss spenóttal készíthető változatos fogások ilyenkor a legízletesebb – a levelek zsengék, vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt most a leggazdagabbak. Ahhoz azonban, hogy minden jótékony hatásuk érvényesüljön ne csupán a tányéron, de a szervezet számára is, érdemes fehérjével társítani.

Most olyan gyors és igazán könnyű lepényt sütöttem, amelynek tésztája valójában egy tojással gazdagított sajtmártás. Sütés közben kissé megemelkedve ez képezi a fogás alapját – a friss spenótréteg az apró mozzarellagolyókkal pedig olyan krémes, hogy szinte elolvad, mikor falatonként a villájára szúrja az ember.

Mozzarellás spenótlepény

Hozzávalók egy 24x15 cm-es sütőtálhoz:
3 egész tojás
7 dkg reszelt edámi sajt
3 dkg reszelt kemény sajt (pl. pecorino, grana padano, parmezán)
2 dl tej
3 dkg vaj
1 púpozott evőkanál rétesliszt
1 teáskanál olívaolaj
25 dkg friss spenót
1 csokor friss petrezselyemzöld
12½ dkg mozzarella golyó (bocconcini)
ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors, szerecsendió

Elkészítés: 1 liter vizet felforralok, a spentóleveleket alaposan megmosom, száraitól megszabadítom. A forrásban lévő vízzel leforrázom, kinyomkodom belőle a felesleges nedvességet, felaprítom, keverőpohárba halmozom. A petrezselyemzöldet felaprítom, a kemény sajtot és 1 db egész tojást hozzáadok, sóval, borssal fűszerezem, botmixerrel pürésítem. Felhasználásig félreteszem.

A lepény alapjához 2 tojást szétválasztok, a fehérjét kemény habbá verem. A sárgáját kis tálba helyezem.

A vajat egy kisebb lábosban felolvasztom, rászórom a lisztet, állandó kevergetés mellett  világosra pirítom – épp csak annyira, hogy a vaj és a liszt halvány bézs színűvé váljon. Felöntöm a tejjel, majd a keverést folytatva, kezdem besűríteni. 1-2 perc elteltével hozzáadom a tojások sárgáját, a reszelt edámi sajtot, sózom, borsozom, kevés szerecsendióval fűszerezem. A könnyű mártást leveszem a tűzről, néhány percig állni hagyom, majd óvatosan beleforgatom a kemény habbá vert fehérjét.

A sütőt 175 fokra előmelegítem.

Egy tűzálló tálat vagy tepsit sütőpapírral borítok, 1 teáskanál olívaolajjal vékonyan megkenem, egyenletesen elosztom benne a sajtmártást. 5 percre beteszem a sütőbe, amikor a felszíne kissé megszilárdult, kiveszem. Az előkészített spenótot rákanalazom, a tetejét félbevágott mozzarellagolyókkal díszítem, kevés színes borssal megszórom.

A sütőben további 15-17 percet sütöm – akkor készült el, ha a sajt megolvadt, a spenótréteg pedig kissé megszilárdult.

Melegen, langyosan, de hidegen is tálalható – előételként, de salátával főételként is nagyon finom.

Ezúttal gazdag spárgasaláta is került a vacsoraasztalra, amely annyi idő alatt elkészült, amíg a lepény megsült.

Jól tudom, mindenkinek megvannak a maga rendszeresen használt zöldfűszerei, itt a konyhában ritkán maradhat el a friss petrezselyem az ételek javából, így a salátába is került belőle 2 csokorral.  Különlegességét az avokádó adja, amelynek krémes állaga remekül kiegészül a spárga puhaságával és a ropogós savanyú uborkával.

Avokádós spárgasaláta – sok petrezselyemmel

Hozzávalók:
15 dkg friss salátalevél (pl. madársaláta)
50 dkg fehér spárga (zölddel is készülhet)
1 db méretes avokádó
3 db kisebb savanyú uborka
2 csokor friss petrezselyemzöld
3 dl víz a spárga főzéséhez
½  teáskanál só
¼ teáskanál cukor
1 teáskanál citromlé + 1 teáskanál az avokádóhoz

Az öntethez:
1 citrom leve
1 evőkanál tökmagolaj
1 teáskanál dijoni mustár
kevés só

Elkészítés: A spárgák végeit letörtem, gondosan meghámoztam, 3 cm hosszú hasábokra daraboltam. Kis lábosban felforraltam a vizet, sóval, cukorral, citromlével ízesítettem. A spárgadarabokat 6-8 perc alatt félpuhára főztem, jeges vízbe dobtam, leszűrtem.

A petrezselymet finomra aprítottam, az avokádót félbevágtam, majd a mag eltávolítása után a héj mentén haladva óvatosan kiemeltem a gyümölcshúst, amelyet kevés citromlével locsoltam, a spárgával megegyező méretűre daraboltam. Az uborkákat ½ cm-esre kockáztam, a spárgával és a petrezselyemmel összeforgattam. Az öntet hozzávalóit csavaros üvegbe töltöttem, alaposan összeráztam.

Egy salátástálat kibéleltem salátalevelekkel, erre halmoztam a többi hozzávalót. Tálaláskor locsoltam meg az öntettel.

Az üde spárga a szinte krémes avokádóval és a ropogós uborkával a sok friss zöld mellett lenyűgözően zamatos kompozícióvá alakult. 

Ez a saláta grillezett húsokhoz éppoly tökéletes, mint a spenótlepényhez vagy bármely hirtelen sült halhoz.

Ezek is érdekelhetnek