Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Milyen az élet ételfutárként?

Az ételfutár munka sokak számára vonzó lehetőség, különösen Budapesten és a nagyvárosokban, hiszen rugalmas, elég jól fizető és nem igényel különösebb képzettséget.

A futárok általában biciklivel vagy autóval közlekednek, de van, aki robogón szállítja ki a rendelt ételeket. Kinek ajánlott ez a munka és melyik közlekedési eszköz a jobb választás: a bicikli vagy az autó? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Milyen előnyökkel jár?

Az ételfutár munka egyik nagy pozitívuma, hogy lehetőséget ad a rugalmas időbeosztásra, valamint arra, hogy keressünk egy kis plusz pénzt, ha gyorsan szükségünk van rá. Részmunkaidőben vagy teljes munkaidőben is végezhetjük, attól függően, hogy mennyi időt tudunk vagy akarunk ráfordítani, de egyes ételfutár-cégeknél a munkavállalók maguk határozhatják meg a napi munkaórák számát.

Kinek ajánlott a biciklis ételfutár munka?

A biciklis ételfutár munka azoknak való, akik imádnak tekerni, akiket nem zökkent ki a rossz idő és nem ijednek meg a városi forgalomtól. Aki jól bírja a fizikai megterhelést és az olykor elkeserítő magyar közlekedési morált, a teljesítménye alapján kiemelkedő bevételre is számíthat – erről a cikk végén részletesebben is írunk. Az elszántság mellett már csak átlagon felüli állóképességre, kiváló reflexekre, jó navigációs készségre, és sok esetben asszertív kommunikációs készségre lesz szüksége.

Mindezek miatt ez a foglalkozás leggyakrabban diákok számára vonzó vagy másodállásban dolgozóknak.

Biciklivel vagy autóval futárkodjunk?

Budapesten és a nagyvárosokban, bár egyre több a bicikliút, a város mégis rengeteg veszélyt rejt a biciklis ételfutárok számára. Ennek ellenére az ételfutárok közül sokan választják a kerékpárt, mert így gyorsabban haladhatnak a dugóban és nem kell parkolóhelyet keresniük, amikor megérkeznek a címre. Ráadásul a biciklis futárkodás sokkal olcsóbb módszer, mint az autós kiszállítás: nem kell fizetni a parkolásért, az üzemanyagért vagy a kötelező biztosításért. Nem utolsósorban pedig a kerékpározás a környezetet is kíméli. Hátrány viszont, hogy az egésznapos pedálozás rendkívül fárasztó lehet, nehezebb a nagyobb mennyiségű vagy súlyú ételek szállítása, és a kerékpárosok folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Viszont a beruházás költsége is alacsony, hiszen a biciklis ételfutárnak mindössze egy megbízható, jól karbantartott, és biztonságos biciklire, sisakra, láthatósági mellényre és egy lakatra van szüksége, valamint egy mobiltelefonra. Ezzel szemben az autós ételkiszállítás előnye, hogy kényelmesebb, autóval több megrendelést ki lehet vinni, akár nagyobb távolságokra is és nem függnek az időjárástól. Hátránya viszont, hogy több kezdeti és állandó költséggel jár, hiszen az autó nem kis összegű beruházást jelent, emellett a benzinköltséget, valamint a kötelező biztosítás díját is a futárnak kell fizetnie – na és persze az egyre emelkedő parkolási díjakkal is számolni kell.

Mennyit lehet keresni ételfutárként?

A kérdésre nincs egyértelmű válasz, mert az ételfutárként keresett összeg több tényezőtől is függhet. Például attól, hogy melyik cégnél dolgozunk, milyen járművel közlekedünk, mennyi időt szánunk a munkára, mennyire vagyunk gyorsak és még sorolhatnánk. Az alábbi információk azonban segíthetnek megbecsülni, hogy nagyjából mennyit lehet ma keresni Magyarországon ilyen állásban. Az egyik cikk szerint a Foodoránál óraszámtól függően átlagosan nettó 250 és 600 ezer forint között vihetett haza egy futár, de a legjobban teljesítők bére ennél is magasabb lehet. Egy másik cikk szerint, a Woltnál havi 84 órával, azaz napi 4 órás munkával bruttó 200 ezer forint lehet a bér, havi 168, azaz napi 8 órával 400 ezer forint is elérhető, havi 240 órával pedig bruttó 550 ezer forint kereshető meg. Egy harmadik cikk szerint, a Corvinus Egyetemen készült egy kutatás, amelyben a futárokat arról kérdezték, mennyit keresnek havonta és hogy hosszú távon is terveznek-e ételkiszállítással foglalkozni. A válaszokból az derült ki, hogy a havi bevételük 40 és 700 ezer forint között mozgott. Ezek alapján mindenki maga döntheti el, hogy számára vonzó-e ez a létforma, hogy megéri-e feladni egy fix állást miatta vagy éppen kiegészíteni ilyen módon a keresetét.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

Ezek is érdekelhetnek

Friss