Karácsonykor szinte elmaradhatatlan a zserbó, a bejgli, a hókifli és a mézeskalács, a lista pedig még hosszan sorolható. Ha azonban kímélő étrendet követsz, vagy szeretnél a sok, nehéz és bonyolult sütemény mellett valami gyorsat, egyszerűt és diétásat is készíteni, akkor a mentes, fűszeres karácsonyi golyót neked találták ki!
mentes, fűszeres karácsonyi golyó - kétféle csokimázzal!
Télen az ételek, a különféle fűszerek is képesek minket felmelegíteni, és a mézeskalácsba kerülő ízesítők mind rendelkeznek ilyen "forrósító" tulajdonsággal. Ezek a fűszerek kerülnek bele ebbe a karácsonyi golyóba is, mely nemcsak cukor-, hanem tej- és gluténmentes is, így az ételallergiásoknak sem kell lemondania karácsonykor a finom falatokról!
Így készül a fűszeres karácsony golyó!
Hozzávalók 30 darabhoz:
A tésztához:
- 2 dkg kókuszzsír
- 4 dkg tejmentes margarin
- 2 ek. 1:4 édesítő
- 8 dkg mandulaliszt
- 2 dkg kókuszliszt
- 1 ek. nyílgyökérliszt
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 kk. mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 nagy csipet őrölt kardamom
- 1 db tojás
- fél csomag sütőpor
A mázhoz:
- 10 dkg cukor- és tejmentes étcsoki
- 10 dkg cukor- és tejmentes fehér csoki
- 1,5 tk. kókuszzsír
Elkészítés:
- Langyosra olvasztjuk a kókuszzsírt és a margarint, majd egy nagy tálban minden hozzávalóval összekeverjük. Az egynemű masszából 8-10 grammos golyókat formázunk.
- Sütőpapíros tepsire pakoljuk, és 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben megsütjük.
- Ha kihűltek a golyók, egyesével megforgatjuk őket a kókuszzsírral összeolvasztott ét- vagy fehér csokoládéban.
Borítókép: Vidék íze magazin