Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marosszéki heránytokány

120 perc
mester
költséges

Elkészítés

Elkészítés: A szalonnát összekockázzuk, kiolvasztjuk. Beletesszük az apróra vágott hagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és kb. 1 dl vizet, és lesültjük újra zsírjára.

A húst felvágjuk csíkokra (külön a marhát és külön a sertést), rádobjuk a hagymára a marhahúst, beletesszük a fűszereket, a bor felét, és lassú tűzön főzzük egy 1 órát. Ekkor hozzáadjuk a sertéshúst is, és tovább főzzük, ha szükséges, utánafűszerezzük, a levet pótoljuk, előbb a borral, majd ha szükséges még, akkor vízzel.

Külön edényben a gombát kevés zsíron megpároljuk, majd mikor már a hús kész, hozzáadjuk a párolt gombát, sütjük együtt is kevés ideig.
Ekkor hozzáadjuk a tejfölt, amibe előtte a lisztet elkavartuk. Egyet rottyantunk rajta, és tálaljuk.

Megjegyzés

2008-ban Egerszalókon a Rizlingfesztiválon ezzel az étellel nevezett be a férjem a bográcsfőző versenyre. Ő a helyszínen bográcsban készítette el ezt a különlegesen finom ételt, én otthon főztem hozzá juhtúrós puliszkát, és együtt tálaltuk. Nagyon nagy sikere volt, elhozta az első díjat. (18-22 nevezés volt, nem emlékszem pontosan a résztvevő csapatok számára. - jabaki2

Ezek is érdekelhetnek