Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mérgező anyagot találtak a Lidl és a Spar termékében: semmiképp se fogyaszd el!

Azonnali termékvisszahívást tett közzé honlapján a Nébih, mely érinti a Lidl és a Spar egy-egy termékét. A hatóság arra kéri a vásárlókat, hogy ha vettek belőle, semmiképp se fogyasszák el az érintett üdítőket!

A Lidl és a Spar egy-egy saját márkás terméke is érintett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által közzétett termékvisszahívásban. Mind a Solevita Smoothie Red Genius (gránátalma-acai), mind a the Pome&only SMOOTHIE - Gyümölcs alapú ital banánból, szőlőből, vörösáfonyából, gránátalmából, acai bogyóból és egyéb gyümölcsökből terméket ugyanaz a német gyártó készíti.

A Molkerei Gropper GmbH & Co. KG által készített, idehaza a Lidl és a Spar által forgalmazott, gránátalmás italokban penészgombák által termelt mikotoxin (patulin) jelenlétét mutatták ki a vizsgálatok. A terméket azonnal visszahívták és levették a polcokról. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ha vettek a lenti azonosítókkal rendelkező termékekből, semmiképp se fogyasszák el!

Mely üdítők érintettek a termékvisszahívásban?

Termékek megnevezése: 

  • Solevita Smoothie Red Genius – Gránátalma-acai, 250ml
  • the Pome&onlySMOOTHIE - Gyümölcs alapú ital banánból, szőlőből, vörösáfonyából, gránátalmából, acai bogyóból és egyéb gyümölcsökből, 250 ml

Minőségmegőrzési idő: 12.03.2024

Micsoda a patulin miktoxin? Miért ártalmas?

A patulin mikotoxin, elsősorban az almafélék romlását elősegítő Aspergillus és Penicillium gombafajok termelik. Sejtkárosító, mérgező anyag. Megnöveli a hajszálerek áteresztőképességet, ödémákat, bevérzéseket okoz. A szervezetben nem akkumulálódik (halmozódik) – olvasható a Nébih honlapján.

Az érintett termékek vételárat akár a blokk nélkül is visszatérítik a Spar és a Lidl üzleteiben.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss