Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme az igazság: ezeken a zöldségeken és gyümölcsökön van a legtöbb vegyszer

default user icon
MME
A növényvédőszerekkel kezelt élelmiszerek nagy részében vegyianyag-maradványok találhatók. Mutatjuk, hogy melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyek a legnagyobb mértékben szennyezettek.

Azzal, hogy mennyi szermaradvány van a kedvelt és gyakran fogyasztott élelmiszereken, nem árt fogyasztóként tisztában lenni. Az ezzel kapcsolatos ellenőrzési rutinról kérdezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt a Agrárszektor – a válaszokból szemléztünk.

Növényvédőszerek határérték felett

A Nébih rendszeresen, minden évben, előre kiadott terv szerint, valamint panaszbejelentés esetén is végez szermaradék-vizsgálatokat. Továbbá amennyiben más ellenőrzés során gyanú merül fel azt illetően, hogy a termelő nem megfelelő technológiával dolgozik, akkor is mintavételre és vizsgálatra kerül sor.

Határérték feletti növényvédőszer-maradványt a vizsgált minták nagyjából 1-1,5 százalékában mutattak ki a mérések. Hogy mik ezek? Főleg rovarölő és gombaölő szerek szerepelnek határérték feletti mennyiségben, valamint többször találtak a szakemberek az EU-ban nem engedélyezett növényvédőszer nyomokat a termékekben.

Leginkább érintett zöldségek és gyümölcsök

Leggyakrabban a citrusféléken találtak az EU-ban nem engedélyezett növényvédőszert, valamint a tavasz kedvelt zöldsége, a fejes saláta is gyakran szennyezett. Ezeken kívül az uborka, a szamóca, az alma, a körte és a retek azok, melyeknél többször találtak növényvédőszer-maradékot.

Mi lesz a szennyezett tétlekkel?

A laborvizsgálat elkészültéig forgalomban van a tétel. Ha bebizonyosodik, hogy határérték feletti növényvédőszer-maradék van benne, valamint nem engedélyezett növényvédőszert tartalmaz, abban az esetben azonnal elrendelik a tétel zárolását, forgalomból való kivonását és megsemmisítését. A kockázat mértékétől függően a fogyasztókat is értesíti a Nébih a saját felületein és a médián keresztül.

/Forrás: agrarcentrum.hu/

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

FILLÉRES NÖVÉNYVÉDŐ CSODASZER, AMIT OTTHON 2 PERC ALATT ÖSSZEDOBHATSZ - A VIRÁGOK IMÁDJÁK MAJD!>>> 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss