Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Te tudod mire kell figyelni, ha kutyát tartasz a lakásban?

Milyen jó érzés, ha van egy kutyánk, és a gyerekek is mennyire tudnak örülni neki. Azonban van néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt beköltözik a lakásunkba a kis házi kedvenc.

Először is fontos, hogy mindig tájékozódj az adott fajtáról, hiszen egyáltalán nem mindegy, mennyi ételre van szüksége, mint ahogyan az sem, mekkora a mozgásigénye. Amennyiben sokat sportolsz, és a kutyádat is magaddal tudod vinni, akkor bátran tarthatsz egy mozgékonyabb ebet.

Dönts okosan!

A Bors cikkéből az is kiderül, hogy ha kicsit türelmetlenebb vagy, akkor hozzád olyan kutya illik, amelyik könnyen tanítható. Az engedelmesség rendkívül lényeges a lakásban tartott ebek esetében.

Másokra is figyelj!

Amennyiben társasházban laksz, akkor a szomszédokra is figyelj, kérdezd meg tőlük, mennyire zavarná őket, ha esetleg ugat a kutya. Ha albérletben laksz, akkor pedig a főbérlőtől kell engedélyt kérni a kutyatartásra.

Készülj fel mindenre!

Mielőtt hazavinnél egy kutyust, gondold át, hogy mennyi időt tudsz majd vele foglalkozni. Váratlan helyzetekre is érdemes felkészülni, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy nem azt kapod, amit vártál. Lehet, hogy a kis házi kedvenced egészen másképpen viselkedik majd, mint ahogyan azt elképzelted.

Húzd meg a határokat!

A kutyanevelés során legyél mindig következetes, tanítsd meg mindenre, amire csak lehet. Ha nem szeretnéd, hogy folyton a kanapén pihenjen, akkor azt kisebb korában sem szabad megengedned neki. Már az elején szoktasd hozzá, hogy milyen szabályokat kell követnie, és minél előbb alakíts ki egy rutint, amiben a legfontosabb elem a rendszeresség.

Ha egyedül marad

A következetes kutyanevelés azért is fontos, mert egyáltalán nem mindegy, hogyan viselkedik akkor, amikor egyedül marad otthon. Akár a kennelhez is hozzászoktathatod, de fontos, hogy ehhez a helyhez pozitív élményeket kössön a kutyus. Ehhez jó megoldás például, ha a jutalomfalatot a kennelben kapja meg.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 


Ezek is érdekelhetnek

Friss