Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha ezeket a lépéseket betartod, akkor egy nap alatt végezhetsz a tavaszi nagytakarítással

A tavaszi nagytakarítást egyikünk sem úszhatja meg, és nem is kell tovább halogatnunk, ugyanis az alábbi tanácsok segítségével akár egy nap alatt végezhetünk a munkával.

Ha korábban nem is, húsvétra mindenképpen ragyognia kell a lakásnak, ezért még van pár hetünk arra, hogy kijelöljük azt a bizonyos napot, amit teljes egészében a takarításra szánunk.

A szokásos heti takarítás során letöröljük a bútorokról a port, megtisztítjuk a tükröket, kisúroljuk a kádat, mosdókagylót, toalettet, kiporszívózunk és felmossuk a padlót.

A nagytakarítás során azonban ezeket a feladatokat egyéb teendőkkel is ki kell egészítened. Ezek a következőek:

  • Ellenőrizd a hűtőszekrényt, ha szükséges takarítsd ki!
  • Alaposan meg kell tisztítani a sütőt és a mikrohullámút is.
  • Ott van még az ablaktisztítás, a függönymosás, és a redőnyökről sem szabad megfeledkezni.
  • Ki kell tisztítani a szőnyegeket.
  • A szekrényeket át kell nézni, a téli ruhákat pedig elrakni.

A fenti felsorolás első pillantásra ijesztő lehet, azonban egyáltalán nem lehetetlen feladat egy nap alatt végezni a nagy munkával – írja a tesco.hu.

Készülj fel egy nappal előtte

A takarítás napját érdemes szombatra időzíteni, ehhez persze pénteken már át kell gondolni néhány dolgot. Például ellenőrizd le, van-e megfelelő mennyiségű tisztítószered, és azt is tervezd meg, hogy mit fogsz enni ezen a napon, mert bevásárlásra és főzésre egészen biztosan nem marad idő.

Kezdődhet a munka

Reggel érdemes a mosással kezdeni, hiszen a mosógép helyetted is dolgozik. Szedj össze mindent, amit ki kell mosni. Amíg lemosod az ablakot, addig tiszták lesznek a függönyök. 

Ha te sem szereted a fürdőszobát takarítani, akkor érdemes ezen is minél előbb túlesni. Fújd be vízkőoldóval a toalettet és hagyd kifejteni a hatását, addig letörölheted a port a szekrényekről, megtisztíthatod a tükröt és kidobhatod a felesleges kozmetikumokat, amelyek már lejártak.

Ha hagyod megfelelő ideig hatni a tisztítószereket az egyes felületeken, akkor már csak egy nedves ronggyal kell áttörölni őket.

Hálószoba, még délelőtt

A fürdőszoba után jöhet a háló. Mindenhol töröld le a port, munka közben fontos, hogy fentről haladj lefelé. Tisztítsd meg a redőnyöket, az ablakokat – a függönyök és az ágyneműk már lehet, hogy azóta patyolat tiszták. Porszívózd fel a helyiséget, a matracokról se feledkezz meg, majd rakj rendet a szekrényekben.

Mehetsz a nappaliba

Itt is kezdheted a portörléssel, a növények leveleiről se feledkezz meg! Ezután porszívózd le a kanapét és a foteleket, és persze a szőnyegekre is szánj elegendő időt. Ha ez utóbbit nem tudod egyedül megoldani, akkor lehet, hogy érdemes szakemberre bízni a tisztítást.

Tipp: a fabútorokra használhatsz akár kókuszolajat, amely nemcsak tisztít, hanem ápol és fényesít is.

Jöhet a konyha

A konyhát érdemes a végére hagyni, töröld át a polcokat, bútorokat, valamint nézd át a szekrényben lévő élelmiszereket, és dobd ki azokat, amik már lejártak.

Mindent pakolj ki a hűtőből, és mosogatószeres szivaccsal töröld ki a belsejét.

A tűzhelyet és a mikrohullámú sütőt is alaposan tisztítsd meg, és ne feledkezz meg a páraelszívóról sem.

Ha mindenen túl vagy, akkor mosd fel a padlót. Ezután vedd elő a tavaszi dekorációt, öltöztesd ünneplőbe a lakást és élvezd, hogy minden csillog és villog körülötted. 

Borítókép: Shuttertock

Ajánljuk még: 

 

 

Ezek is érdekelhetnek