Krumplis-sajtos lepény

60 perc
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 12 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 2 ek tejföl
  • A töltelékhez:
  • 60 dkg burgonya
  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg csemegekukorica (konzerv)
  • 10 dkg csicseriborsó (konzerv)
  • 4 ek paradicsompüré
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj a sütéshez

Elkészítés

1.

A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a felkockázott, hideg vajjal, majd hozzáaduk 1 tojást, a tejfölt, továbbá 1 csipet sót, és sima tésztává gyúrjuk. Folpakba csomagolva 30 percre a hűtőbe rakjuk.

2.

Közben a burgonyát meghámozzuk, és hosszában vékony karikákra felvágjuk. Serpenyőben egy kevés olívaolajat hevítünk, és forgatva elősütjük rajta a krumpliszeleteket.

3.

Lisztezett felületen a tésztát 2-3 mm vastag körré kinyújtjuk, és sütőpapírral leterített sütőlemezre tesszük.

4.

A paradicsompürét összekeverjük a meghámozott, átnyomott fokhagymával és egy kevés sóval. A keveréket a tésztára simítjuk úgy, hogy a szélén kb. 3 cm-t szabadon hagyunk. Meghintjük a lereszelt sajt 2/3-ával, elrendezzük rajta a burgonyakarikákat, azután megszórjuk a leszűrt kukoricával és csicseriborsóval. A töltelékre hajtjuk a tészta szélét a képen látható módon, majd a megmaradt, kissé felvert tojással megkenjük azt. A lepényt a 170 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd a maradék sajttal megszórjuk, és további 5 percig sütjük. Melegen tálaljuk. Ízlés szerint egy kevés felaprított bazsalikommal megszórjuk.

A tésztát akár előző este is elkészíthetjük. Ebben az esetben folpakba csomagolva tegyük a hűtőbe éjszakára. A burgonyakarikákat sütőben, sütőpapírra terítve, zsiradék nélkül is elősüthetjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss