Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kovászos uborka II.

> 90 perc
egyszerű
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Lehetőleg egyforma uborkákat választok. Az uborkákat alaposan megmosom, végeit levágom, nagyságtól függően kettőbe, vagy négybe vágom hosszában (de nem teljesen végig). Egy üveg aljára teszek 1-2 szelet kenyeret, kaprot és tormát. Erre teszem hosszában az uborkákat, szórok rá egész feketeborsot, fokhagymát, babérlevelet, mustármagot, s a tetejére szikkadt kenyeret és kaprot teszek.

Egy edényben sós vizet forralok, hűlni hagyom, s majd amikor már csak langyos, ráöntöm az uborkára, hogy ellepje. Egy tányérral úgy fedem le, hogy azért érje a levegő, s kiteszem napos helyre 3-5 napra (időjárástól függően).

Amikor már érett, kiveszem az uborkákat, megmosom, s ráöntöm a leszűrt levét. Hűtőben sokáig eláll.

Megjegyzés

Van, aki timsót tesz bele, ettől kifejezetten ropogós lesz, vagy rézgálicot, amitől élénkzöld színt kap az uborka. Én egyiket sem használom, nem vagyok híve a kemikáliáknak, van amúgy is elég a bolti élelmiszerekben.

A fokhagyma mennyiségét lehet csökkenteni, s a babérlevél, bors, mustármag, torma elhagyható, ha valaki a hagyományosat szereti inkább. Én imádom a fűszereket. - hobbychef

Ezek is érdekelhetnek

Friss