Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kovászos fehér kenyér

120 perc
egyszerű
olcsó
4 adag
Hozzávalók
  • 7,5 dkg kovász
  • 40 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 1 dkg só
  • víz (amennyit felvesz a liszt)

Elkészítés

  1. A kovászhoz 2 evőkanál lisztet, és 2 evőkanál vizet összekeverünk. Nyolc napig csináljuk ezt a műveletet. Addig szoba hőmérsékleten tároljuk. A nyolcadik nap után lesz egy olyan kovászunk amely megkeleszti a kenyerünket 7-8 óra alatt. 
  2.  7,5 dkg kovászt kimérünk egy tálba és egy kis vízzel összekeverjük, majd letakarjuk.  Nyolc órán keresztül hagyjuk erjedni.
  3. Kimérjük a száraz hozzávalókat, és összekeverjük egy tálba, majd beleöntjük a nyolc órát pihent, kimért kovászt is. Alaposan összedolgozzuk. Újabb egy óra pihentetés következik. Majd az asztalra borítjuk a tésztát, átgyúrjuk, megformázzuk és kenyérsütő formába, vagy kerek szakajtóba rakjuk. Újabb nyolc órát pihentetjük a formában. Ha megkelt, a sütő aljába egy tepsit rakunk, amibe vizet öntünk, ez megfelelő párát biztosít majd. A sütőt előmelegítjük 250 fokra, és betesszük a kenyeret sülni, ekkor azonban már levesszük a hőmérsékletet 220 fokra. Legalább 40 percig sütjük. Akkor jó ha aranybarna a teteje, vagy ha megkopogtatva a kenyér alját kongó hangot hallunk. 

 

Megjegyzés

Próbáljátok ki, megéri! :) - Mazso90

Ezek is érdekelhetnek

Friss