Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kora tavaszi felfrissülés édesköménnyel

A friss zöldségekben gazdag tavaszi standok kínálatára néhány hetet még várni kell ugyan, az évszak azonban vitathatatlanul elkezdődött. A vitaminokban szerény téli eledelek után pedig valósággal áhítozik már az ember a frissítő ízek után, amelyek könnyű ebédként vagy vacsorafogásként is megállják a helyüket.

Piacokon és nagyobb közértek zöldséges standjain egyre gyakrabban lehet már idehaza is találkozni a Mediterráneumban őshonos édesköménygumóval. Kaporra emlékeztető, apró zöld leveleivel ez a halványszínű gumó egyike a legüdítőbb zöldségféléknek. Magjának gyógyhatásai régóta ismertek – görcsoldóként, szélhajtóként éppoly hatékony, mint gyomorbántalmak, női panaszok kezelésében, sőt étvágyjavító hatása is közismert. Az édesköménymag remek fűszere salátáknak, különféle halételeknek, de zöldséges egytálételekhez is kiváló. A növény gumójából és friss leveleiből pedig ínyencek tányérjára kívánkozó fogások sokasága készülhet.

Kalóriákban a legkevésbé sem bővelkedik a ropogós édeskömény: 100 gr-ja mindössze 24 Kcal. Rendkívül magas víztartalma mellett igen sok C-vitamin (93 mg), kálium (494 mg), kalcium (109 mg) található benne, sőt a napi bevitelhez szükséges folsav 25%-át (100 μg) is tartalmazza. Jellegzetes, ánizsra emlékeztető aromáit a benne rejlő illóolajoknak köszönheti – nem véletlenül ismert ánizskaporként is ez a növény. Vitamintartalmát nyers felhasználásával lehet leginkább megőrizni. Különleges aromái néhány jól megválasztott hozzávalóval a salátástálban teljesedhetnek ki. Március elején kevés áldásosabb fogás kerülhet asztalra, mint a percek alatt elkészíthető vitamindús, éteri aromáktól illatozó saláta.

Édeskömény-saláta zöldcitrommal és gránátalmával

Hozzávalók 4 személyre:
1 db közepes méretű édesköménygumó az egészséges leveleivel együtt (kb. 40 dkg)
15 dkg zöld salátalevél (vagy készen kapható salátakeverék)
2 db zöldcitrom (lime)
½ gránátalma magjai
1 evőkanál dióolaj (olívával is helyettesíthető)
½ teáskanál tengeri só    

Elkészítés: Az édeskömény külső, fás részeit zöldséghámozóval eltávolítom, kis leveleit lecsipkedem, felaprítom. A gumót előbb hosszában elfelezem, majd mindkettőt 3-4 mm vékony szeletekre vágom. A salátaleveleket falatnyi darabokra tépkedem.  A gránátalmából kiütögetem a rubinvörös magokat.

Egy méretes salátástálat kibélelek salátalevelekkel, elrendezem rajtuk a vékony édesköményszeleteket, megszórom gránátalmával, valamint a felaprított édeskömény-zölddel. Egy lime-ot felnegyedelek, díszítésként a tálra helyezem.

A másik lime levét az olajjal és sóval elkeverem, meglocsolom vele a kész salátát.

Amilyen egyszerűen készül, annyira zamatos, ropogós, igazi tavaszi hangulatot varázsol az asztalra. Természetesen aki jobban szereti, joghurtos vagy mustáros dresszinggel is kínálhatja!

A gumó azonban nem csupán nyersen, de sütve vagy párolva is nagyszerű. Remek körete lehet a lazacnak, de számos egyéb halételnek is. Ha pedig könnyű egytálételt kínálok kora tavasszal, a gombával és sárgarépával csőben sült édeskömény mindig igazi sikerdarab.

Csőben sült gazdag édeskömény

Hozzávalók 4 személyre:
1 db közepes méretű édesköménygumó az egészséges leveleivel együtt (kb. 40 dkg)
1-2 db kisebb sárgarépa (kb. 20 dkg)
1 db közepes méretű burgonya (kb. 12 dkg)
25 dkg friss csiperkegomba
10 dkg pizza mozarella sajt
5 dkg emmentáli sajt
2 db közepes méretű egész tojás
2 dl főzőtejszín
½ teáskanál őrölt édesköménymag
¼ szerecsendió frissen reszelve
1 teáskanál szárított petrezselyemzöld (vagy egy kis csokor friss, finomra aprítva)
2 evőkanál olívaolaj
Ízlés szerint: frissen őrölt bors, tengeri só

Elkészítés: Az édeskömény külső, fás részeit zöldséghámozóval eltávolítom, szép, egészséges leveleit félreteszem. A gumót hosszában előbb félbe, majd a feleket ismét félbevágom, nagyjából 1 cm-es szeletekre darabolom. A sárgarépát megtisztítom, hosszában félbevágom, az édesköményhez hasonló vastagságúra szeletelem. A burgonyát meghámozom, 1 cm-es kockákra vágom. A gombákat megtisztítom, 1½ cm-esre kockázom.

Kisebb lábosban sós vízben 6-8 perc alatt megfőzöm a burgonyákat. Leszűröm, félreteszem. 1 evőkanál olívaolajon kissé megpirítom az édesköménymagot, hozzáadom a sárgarépát, enyhén sózom, fedő alatt párolni kezdem. 4-5 perc elteltével hozzáadom a gombát és az édesköményt, frissen őrölt borssal, szárított petrezselyemmel fűszerezem, további 4-5 perc alatt félpuhára párolom a zöldségeket. A végén hozzáadom a burgonyakockákat, óvatosan összekeverem.

A sütőt 180 fokra előmelegítem. Egy tűzálló tálat 1 evőkanál olívaolajjal vékonyan megkenek. A tálban egyenletesen elosztom a zöldségeket.

A tejszínt a két egész tojással kézi habverővel alaposan elkeverem, sózom, borsozom, hozzáreszelem a szerecsendiót, majd a pizzamozzarellát. Ezzel a keverékkel borítom a zöldségeket, végül 5 dkg ementáli sajtot reszelek a tetejére. Forró sütőben 30-35 perc alatt aranyszínűre sütöm. A kész egytálételt a félretett édesköménylevelekkel díszítve tálalom.

A ropogósra sült aranyló sajtréteg alatt illatozó finomság ebédre vagy vacsorára egyaránt nagyszerű!

Aki korábban idegenkedett tőle, vagy még nem kóstolta, tegyen egy próbát ezzel a remek zöldségfélével!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss