Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Most kezded az ünnepi készülődést? 5 tipp, hogy szentestére minden meglegyen

default user icon
MME
Karácsony előtt már csak szűk másfél napunk van. Úgy érzed, az utolsó utáni pillanatban vagy, de egyszerűen csak most van időd, lehetőséged, hogy bevásárolj és a végiggondold, hogy mi lesz az ünnepi menü? Semmi baj, ne pánikolj! Így is a végére fogsz érni a feladatoknak. Segítünk!

A legtöbb háziasszony már december elején pontosan tudja, hogy mit fog sütni, főzni karácsonykor. Ám hiába a gondos tervezés, ha egy váratlan munka, betegség, utazás felborít mindent. Ha csak egy napod maradt, akkor is rendben lesz minden – eláruljuk, hogyan!

1. Alaposan gondold át a menüt!

Mivel már nincs sok idő, felejtsd el a bonyolult, soha nem próbált recepteket, és törekedj arra, hogy egyszerű finomságokat varázsolj az asztalra. Ne feledd: az egyszerűség is lehet káprázatos! Kb. 30 perc alatt össze tudsz állítani akár 2 menüt is, vagy egyszerűen csak keress itt a Mindmegettén recepteket, hétvégi, ünnepi menüket. Válassz minimális összetevőket tartalmazó recepteket, amelyek kiemelik a szezon ízeit. Azért jó, ha több ötlettel is készülsz, mert előfordulhat, hogy a boltban már ne lesz olyan alapanyag, amire szükséged lenne. Egyébként legyél rugalmas: nincs már pulyka? Tökéletes lesz a csirkehús is! Elfogyott az asztalt szilva? Bármilyen aszalvány megteszi!

2. Maradj nyugodt!

A boltokban valószínűleg rémálom lesz a vásárlás, de ha csak magadra, az ünnepre koncentrálsz, kizárhatod a külvilágot, a sok idegesen rohangáló embert. Ne hagyd, hogy felbosszantsanak, és ne rohanj el anélkül, hogy végigmentél volna a listádon! Semmi értelme egyik boltból a másikba rohangálni, csak még további stressznek teszed ki magad.

3. Nem kell mindent magadnak csinálni!

Időszűkében vagy, de mézeskalács nélkül nincs ünnep, igaz? Nos, akkor vásárolj kész tésztát, amit csak ki kell nyújtani, szaggatni és már mehetnek is a sütőbe a fahéj illatot árasztó finomságok. Az előre elkészített saláta, a kész szószok megkönnyítik a munkádat – és a fagyasztott sütemények, desszertek is ugyanúgy elfogynak, mint a házi készítésűek!

4. Ne aggódj, hogy kicsi a sütőd!

A húst süsd a gáztepsiben, a zöldségeket pedig alatta/fölötte a rácson egy serpenyőbe. Nem baj, ha máskor nem így szoktad – meglátod, így is tökéletes lesz a végeredmény.

5. Koncentrálj a tálalásra

Az ünnepi asztal minimális díszekkel is gyönyörű lehet. Színes szalvétával, néhány karácsonyfadísszel igazán szép lesz a teríték, és bátran használhatsz élő, ehető díszeket, például rozmaringágat, almát, narancsot vagy áfonyát. Ne felejts el gyertyát gyújtani, hogy még meghittebb hangulatot teremts.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss