Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kalória-kisokos! Mit válassz, ha diétázol?

A fogyás legfontosabb alapelveit mind ismerjük, a hétköznapokban azonban sokszor elbizonytalanodunk: vajon mindent jól csinálunk? Vajon jól tettük, hogy brokkolit vettünk vagy karfiolt kellett volna? Melyikben van kevesebb kalória? Segítünk!
Kávé tejjel vagy tejeskávé?

Café au lait. Így hívják a franciáknál a kávét tejjel, amely egyforma mennyiségű (hosszú) kávéból és tejből készül. Ennek nagy változata a kávézókban, kb. 91 kalóriát tartalmaz, amennyiben félzsíros tejből készül. Ám az olasz caffe latte, amit nálunk is árulnak tejeskávé címszóval, 1-2 adag eszpresszóból, gőzölt tejből és a tetején tejhabból áll. Mivel ilyen sok tejet tartalmaz, így ez legalább 148 kalória.

Szárított vagy friss gyümölcs?

Természetesen a friss, ugyanis legalább 80% vizet tartalmaz, így hamar eltelít. Ugyanakkor a szárított sem rossz, egy marékkal nassolásként vagy uzsonnára, mert sok rost van benne. Cukortartalma ugyan magas, de ha tényleg csak egy keveset eszel belőle, akkor remekül helyettesíti az egyéb édességeket.

Brokkoli vagy karfiol?

Brokkoli. 10 dkg brokkoli, 2.6 gramm rostot tartalmaz, majdnem kétszer annyit, mint ugyanekkora adag karfiol.

Alma vagy narancs?

Alma. Úgy tűnik mégis igaz a mondás, hogy: mindennap egy alma, az orvost távol tartja. Legújabb kutatások bizonyítják, hogy heti 5 db alma segít a tüdő egészségének megőrzését, és olyan betegségek kialakulását is nagy eséllyel csökkenti, mint például az asztma. A legjobb, hogy ehhez nem muszáj nyersen és önmagában fogyasztani. Kockázhatod salátába, kipróbálhatod sütve, de egy kis hagymával pirítva csirke vagy hal mellé, köretnek is kiváló.

Szalonna vagy kolbász?

Szalonna. Egy szelet szalonna kevesebb kalóriát tartalmaz mint a kolbász. A legjobb választás természetesen, ha húsos és nem zsíros fajtát választatsz.

Sirloin steak vagy rostélyos?

Sirloin, amely a lapos hátszín felső részéből készül. 30 dkg körülbelül 325 kalóriát és 13 gramm zsírt tartalmaz, míg ugyanekkora adag rostélyos 423 kalóriát és 23 gramm zsírt.

Ezek is érdekelhetnek

Friss