Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha ezt a filléres extrát hozzáadod a darált húshoz, olyan tökéletesre pirul, mint még soha!

default user icon
MME
A darált hús – elsősorban a marhahús pirítása közben gyakran felmerülő probléma, hogy az annyi levet ereszt, hogy a hús sokáig nem is pirul, inkább csak fő. Van azonban egy egyszerű, filléres hozzávaló, amit ha a beleteszel, a végeredmény tökéletes állagú, szaftos ragualap lesz.

A darált hús egy igen népszerű alapanyag nálunk: nem csak a rajongott fasírt vagy a töltött paprika készítésekor kapjuk elő: amikor a szintén méltán népszerű rakott karfiolt, padlizsánt, cukkinit vagy például csilit, esetleg bolognait készítünk, akkor is ezzel dolgozunk, csak nem a nyers, hanem a lepirított változattal. A probléma, ami ez utóbbinál sokszor előfordul, hogy a hús a forró zsiradékon szépen lassan kiolvad, elég tekintélyes mennyiségű vizet enged, így ahelyett, hogy pirulna, vagy mondjuk úgy karamellizálódna, inkább csak fő, és csak jóval később pirul. Így sokat veszít a nedvességtartalmából, és így az élvezti értékéből is, mire a kívánt sötétbarna színt eléri.

Még erre is használható a szódabikarbóna

Ám létezik egy módszer, amivel gyorsan átugorható ez a szakasz: egy TikTok-trükk szerint nincs másra szükég, mint egy teáskanálnyira a jó öreg szódabikarbónából. A ktchn.com letesztelte a módszert, és láss csodát: működik!

A recept a következő: kb. 50 dkg darált húshoz adjunk egy negyed teáskanál szódabikarbónát, keverjük el, és pihentessük kb. 15 percig. Fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Aztán vegyünk elő egy tapadásmentes serpenyőt, és marhahús esetén 1-2 csepp, szárazabb húsok esetén kicsit több zsiradékkal kenjük ki, majd borítsuk bele a húst. Minél kevesebb hozzáadott zsiradékkal dolgozunk, annál tökéletesebb lesz a végeredmény. Fontos még, hogy ne kevergessük folyton, hagyjuk, hogy magától piruljon, és ahogy veszít a nedvességtartalmából, szépen lassan szétessen. Így elkerüljük, hogy a hús túlsüljön, és ínycsiklandó mélybarna színe és tökéletes szaftos állaga lesz.

 

Hogyan működik a szódabikarbónás trükk?

A ktchn.com okfejtése szerint a varázslat az lehet, hogy szódabikarbóna magas pH-ja megakadályozza a marhahúsban lévő fehérjék összekapcsolódását. Ezek az erős kötések szorítják ki a nedvességet a marhahúsból, és keletkezik a hús alatt egy víztócsa a serpenyőben. Ha ezt megakadályozzuk a szódabikarbóna segítségével, sokkal kevesebb nedvességet enged ki magából az étel.

Ezek is érdekelhetnek