Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tuti tippek a főzéshez: ettől lesz igazán jó a húsleves!

default user icon
MME
Hogy mi kell a húslevesbe? Először is jó minőségű alapanyagok! A levesünket befolyásolja, milyen húsból, milyen zöldségből, milyen fűszerekkel és mennyi ideig készült. Ismerjünk meg közelebbről néhány gyakran használt hús- és zöldségleves-alapanyagot!
Leveskocka

Igazi nagy séfek soha nem használják, de a háziasszonyok többsége szívesen alkalmazza. Ellenzői szerint pusztán mesterséges ízfokozó, amely tele van tartósítószerrel és színezékkel, de mindenki tisztában van vele, hogy soha nem helyettesítheti az alaplét. Lehetőleg vásároljunk belőle biováltozatot.

Zeller

Már az ókorban is ismerték. A népi gyógyászatban is kedvelik, képes a vér savtalanítására. Vízhajtó hatású, tisztítja a májat, és segít enyhíteni az emésztési problémákkal járó tüneteket. Emellett afrodiziákumként is alkalmazzák. A konyhában kissé háttérbe szorult, legtöbbször csak húslevesekbe kerül. Pedig nyersen is finom: elég csak a világhírű Waldorf-salátára gondolni..

Sárgarépa

Közép-Ázsiából származik, de már az I. században ismerték Európában is. Magyarországon a XV. században vált népszerűvé. Sokféleképpen fogyasztható: nyersen, lereszelve, önállóan vagy leveles salátákkal egyaránt, ezenkívül minden zöldség- és húsleves egyik legfontosabb alapanyaga.

Természetesen klasszikus eleme még a levesnek a fehérrépa, a kelkáposzta, a karalábé, de kerülhet még paradicsom és paprika.

A hús

Klasszikus húsleveshez az alábbi fajták javasoltak:

Marhahús:
rostélyos, fartő, oldalas, szegy
leveshez való csont

Sertéshús:
karaj vagy tarjacsont

A sertéshús nem javasolt húsleveshez, ezért vagy csontlevest érdemes főzni az állat húsos csontjaiból, vagy más hússal készülő levest gazdagítani.

Baromfi:
csirke farhát, láb, comb (bőrével együtt)
tyúk (egészben)
galamb vagy fácán, esetleg kacsa
pulykanyak

Fűszerek

A húsleves klasszikus fűszere a feketebors, a vöröshagyma és a fokhagyma. De gyakran kerül bele petrezselyem, illetve szerecsendió-virág, esetleg kakukkfű vagy egy kis sáfrány.

Tipp

Ha húslevest készítünk, reszeljünk egy fél répát 1 ek felforrósított olajra. Pirítsuk néhány percig, majd szórjuk meg 1/4 tk őrölt pirospaprikával. Pirítsuk még 1 percig, majd adjuk a gyöngyözve forrdogáló leveshez. Csodálatos, aranysárga szín lesz a végeredmény.

Ezek is érdekelhetnek