Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha ezt a lépést kihagyod mosogatáskor, tönkremennek a konyhakéseid

Legyél profi, félprofi, vagy amatőr szakács, vagy csak simán tüsténkedj sokat a konyhában, a kés biztos, hogy az egyik legfontosabb konyhai eszköz lesz nálad is. Akár a zöldségek szeleteléséről, a húsok felkockázásról, vagy más egyéb alapanyagok aprításáról van szó, ez az eszköz létfontosságú, ha főzésre kerül a sor. Ezért fontos, hogy a karbantartáson és a tároláson túl a megfelelő módon tisztítsd.

Ha már jelentős összegeket költesz egy, vagy több jó minőségű késre, akkor nem árt gondoskodnod a megfelelő tisztításáról, tárolásáról és karbantartásáról, amivel jelentősen meghosszabbíthatod élettartamukat. Ilyen például a mosás, a rendszeres élezés, a vágódeszka használata, na meg a megfelelő tárolás, ami akár egy fa késtartó, vagy egy, a falra szerelt mágnescsík is lehet.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy sokan mosogatógépben próbálják megszabadítani a kést a különféle szennyeződésektől. A gond ezzel az, hogy a gépben könnyen hozzáverődhet más konyhai eszközökhöz, ennek következtében pedig hamar elveszítheti az élét. Abban az esetben, ha fa nyele van vágóeszközödnek, a tartós, nagy mennyiségű nedvesség nem csak a pengében, de a nyelében is súlyos károkat okozhat.

Ügyelj arra, hogy kézzel, minden esetben forró víz alatt, valamilyen zsíroldó hozzáadásával, minél gyorsabban tisztítsd meg kedvenc késed. Soha ne hagyd koszosan sínylődni a mosogatóban! Használat után azonnal mosd el, ugyanis a pengére tapadt só vagy nedvesség hamar felemészti, kicsorbítja az acélt, a legrosszabb esetben pedig rozsdafoltokat is eredményezhet rajta.

A nedvesség a kés ellensége! A csapvízben lévő só és ásványi anyagok is kárt okozhatnak, így fontos, hogy a mosogatás után azonnal töröld tisztára egy papírtörlővel, vagy egy konyharuhával, ne pedig a csöpögtető tálcán hagyd megszáradni.

Ha a fenti tippeket megfogadod, különösképpen a törölgetést, akkor biztos lehetsz abban, hogy sok bosszúságtól fogod megkímélni magad, kedvenc késed pedig hosszú éveken át lesz hasznos és hűséges partnered a főzések során.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss