Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 létfontosságú szabály tűzgyújtáshoz, ha bográcsozni vagy grillezni készülsz!

default user icon
MME
Itt a nyár, kezdődhet a bográcsozás, a grillezés! A szabadtéri sütés-főzés előtt azonban nem árt képbe kerülni, milyen szabályok vonatkoznak a tűzgyújtásra, a nyílt láng használatra. Lássuk a legfontosabbakat!

1. tűzgyújtási tilalom

A szabadtéri sütés-főzés előtt nézzük meg a katasztrófavédelem weboldalán, van-e érvényben az adott területen tűzgyújtási tilalom. Fokozott tűzveszély időszakában tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, ide értve a kijelölt tűzrakó helyeket is.

 

2. Súlyos bírság járhat érte

Ha valaki megsérti a tűzgyújtási tilalmat, az okozott kár megtérítésén felül tűzvédelmi bírsággal is számolhat. Ha a tűz eloltásába a tűzoltókat is be kell vonni, ráterhelhetik a kiszállás költségeit is, így a bírság 20 ezer forinttól egészen 3 millió forintig is terjedhet.

3. Megússzuk a tűzgyújtás bejelentést

A tűzgyújtási tilalom nem vonatkozik a kerten belüli sütögetésre, grillezésre, bográcsozásra, viszont ez esetben is fontos az alapvető tűzvédelmi szabályok betartása. Amennyiben a saját kertünkben gyújtott tűz átterjed a szomszédhoz és kárt okoz, polgári jogi alapon kártérítéssel tartozunk.

4. Stabil lábakon álljon

A nem épített grillsütőknél, bográcsállványoknál figyeljünk arra, hogy mindig sík helyen legyenek felállítva, ne tudjanak felborulni. A tüzelőanyagot is tartsuk távol a sütőtől, nehogy lángra kapjon egy kipattanó parázs.

5. A szél könnyen elfújhatja

A nyári időjárás egyik pillanatról a másikra képes megváltozni. Egy hirtelen széllökés messzire röpítheti a parazsat, vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre. Ezért ha hirtelen feltámad a szél, azonnal fejezzük be a kinti sütögetést.

 

6. Legyen, aki felügyelje!

A begyújtáshoz használhatunk gyújtóst, fát, faszenet, de a legfontosabb, hogy a tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, hiszen egy lecseppent zsiradék is könnyen lángra kaphat. Mindig legyen a közelben oltóanyag, amivel kordában lehet tartani a tüzet. Ez lehet víz vagy föld és homok, de olajat és egyéb éghető folyadékot soha ne öntsünk a lángok közé!

7. Tilos a fára locsolni!

Ha a gyújtós vagy a fa esetleg nehezebben gyullad be, soha ne próbáljunk benzinnel, égésgyorsítókkal rásegíteni, mert ezek tűz- és balesetveszélyesek. Minden esetben az erre a célra kapható faszéngyújtó olajat használjuk, ami esetében szintén fontos a kellő távolság és a használati útmutatók betartása.

8. Cseréljünk tömítést!

A bográcsozáshoz sokan már nem tűzifát, hanem gázrózsát vagy gázzsámolyt használnak. A gázüzemű berendezésekben csak a kimondottan azokhoz készült pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni. A tömítéseket megfelelő időközönként cserélni kell, az újat gázszerelvényt árusító szakboltokban célszerű megvásárolni.

(Forrás: Fanny magazin, borítókép: Shutterstock )

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss