Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tökéletes grillparti titkai: ezeket a hibákat kerüld el

default user icon
MME
Elhatároztad, hogy idén tökélyre fejleszted a grilltudásod? Esetleg már tudod is, milyen iránymutatásokat kell feltétlenül betartanod? Szuper! Mi pedig abban segítünk, mely hibákat kerüld el, hogy tényleg te legyél a grillpartik királya.

A nyár közeledtével, nemcsak a bikiniszezonra és a strandos lángosra érdemes rákészülnünk, hanem az évszak legnépszerűbb összejöveteleire: a grillpartikra. Ha ti is szervezitek már az idei első grillezést, előtte mindenképpen olvassátok át a „not to do" listánkat.

1. Ne felejtsd el rendszeresen tisztítani a grillsütőt!

Mint minden konyhai eszközt, a grillsütőt is rendszeresen és alaposan meg kell tisztítani. Az esetleg odaégett ételmaradékok ugyanis más ízt adhatnak a frissen sütött fogásoknak, nem beszélve az elszaporodó baktériumokról. A takarításhoz segítségedre lehetnek a következő eszközök: 

  • grilltisztító kefe
  • valamilyen kaparóeszköz
  • szivacs
  • tisztítóspray
  • mikroszálas törlőkendő.

2. Ne használj gyújtófolyadékot!

A szén begyulladását elősegítő folyadék csábító lehet, hiszen sok energiát megspórolhatunk vele, mégis azt javasoljuk, hogy inkább kerüld a használatát. Ezek ugyanis nem véletlenül teszik olyan könnyűvé az égést: számtalan kémiai anyagot tartalmaznak, amelyek nem biztos, hogy elillannak, és így befolyásolhatják az étel ízét, minőségét. Vedd helyette igénybe az ún. begyújtókockákat, amelyek természetes fa alapanyagból készülnek, és szagmentesen égnek néhány percig, amíg a szén is meggyullad. 

3. Ne téGy semmit a hideg grillre!

Nagyon fontos, hogy a grillsütőt mindig melegítsd elő, mielőtt bármit is rátennél. Ha ugyanis a hideg rácsra helyezed a hússzeleteket, azok sokkal könnyebben rátapadnak, amivel takarítási pluszmunkát adsz magadnak, de ami még fontosabb: rontod a megsült hús állagát és ízét. Ezért az előkészületek részeként hagyd melegedni a sütőt kb. tíz percen keresztül.

4. Ne találgass! 

Ahhoz, hogy egészen biztosan omlós, szaftos szeleteket szervírozhass, érdemes biztosra menni, és a hús elkészültét a belső hőmérséklete alapján megállapítani, vagyis: megmérni a maghőt. Erre a legalkalmasabb eszköz egy maghőmérő, az egyes húsok ideális hőmérsékletéhez pedig itt a segítség: 

  • marhahús: 50–80 °C, attól függően, hogy véresen, közepesen vagy jól átsütve szeretjük;
  • sertéshús: 70–85 °C, a magasabb belső hőmérsékletű szeleteket lehet könnyedén szálakra tépni;
  • bárányhús: 70–85 °C, alacsonyabb hőmérsékleten halványrózsaszínes, magasabban jól átsült szeleteket kapunk;
  • csirkehús: kb. 85 °C;
  • halak: 60–70 °C.

5. Ne süss nyitott fedéllel!

A grillezés legfontosabb szabálya: a grillsütő fedele mindig legyen becsukva! Ezzel biztosítod ugyanis, hogy a hús puhább és szaftosabb legyen, valamint hogy a füst jól átjárhassa a szeleteket, ami voltaképpen a grillezett ételek esszenciája. Nem beszélve az így megtakarított időről és fűtőanyag-mennyiségről. 

6. Ne süss mindent ugyanúgy!

Ha a grillezés mesterévé kívánsz válni, akkor jó, ha tisztában vagy egy-két különböző sütési módszerrel. Az igazán tudatos sütögetők legalább a három alapvető metódust ismerik: a direkt és az indirekt sütést, valamint ezek kombinációját. A nevük jól leírja az eljárásmódot: a sütés történhet közvetlenül vagy közvetve a tűz fölött; vagy részben így, részben úgy. A direkt sütés csak a gyorsan elkészülő ételekhez ajánlott, ugyanis a közvetlenül ható hő megégetheti a húst. Ennél jobb mód a közvetett sütés, amikor a keringő hő végzi a dolgát. És néha az optimális eredmény eléréséhez ezeket együtt kell alkalmazni. 

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss