Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 hasznos tipp, ha gombát gyűjteni indulsz ezen a kora őszi hétvégén

default user icon
MME
Itt a gombaszezon, így egyre több rutinos és kevésbé tapasztalt gombagyűjtő fogja felkeresni az erdőket. A NÉBIH rájuk gondolva közzétette élelmiszer-biztonsági tippjeit.

A gombák közül aránylag kevés alkalmas emberi fogyasztásra, ezért ha a természetben gombát szedünk, különlegesen körültekintően kell eljárnunk. Az ehető gombákat a mérgezőktől nehéz elkülöníteni, ehhez szakértelem, tudás, tapasztalat szükséges. Egyes étkezési gombák csak alapos sütés-főzés után fogyaszthatók, mert hőre elbomló méreganyagot tartalmaznak. Fontos tudni, hogy nem csak a mérgező gombáktól lehet megbetegedni; a nem mérgező gombák is okozhatnak problémát, mert a gomba nehezen emészthető, és a gombás étel gyorsan romlik. A Bors cikkében összegyűjtötte, hogy mire figyeljünk gombagyűjtéskor.

Gombagyűjtés

Csak olyan gombát gyűjtsünk étkezésre, amelyet már jól ismerünk. Az elöregedett, férges példányokat ne szedjük le. A gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegyük, különben befülled, összenyomódik, összetörik. A nem ismert gombákat hagyjuk a természetben, vagy ha valamely ismeretlen gombát mégis el akarunk vinni további meghatározás céljából, gondosan különítsük el a többitől. A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást.

Otthoni tárolás

A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat a lehető leggyorsabban, 24 órán belül el kell készíteni és fogyasztani. Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni. Fóliába semmiképpen ne csomagoljuk. Ha vadon termő gombát szedünk, minden esetben kérjük ki szakképzett gombaszakértő véleményét. Minden piacon, ahol vadon termő gombát is árulnak, van gombaszakértő. A gombavizsgálatot a piacok ingyenesen végzik.

Gombás ételek készítése

A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat) levágjuk, hámozni általában nem kell. A rovar-rágott, férges részeket dobjuk el. Bő, hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk. Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás, előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat. Ezért például a tuskógomba szárának alsó 2/3-át ne használjuk fel, s egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük. A szegfűgomba szárát dobjuk ki. Az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható, a tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért ételkészítéshez ne használjuk fel.

A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt. Kis mennyiségű maradékot 48 óráig érdemes megtartani. Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatottan allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk.

Teendők gombamérgezés esetén

Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni. A mérgező gomba nem csak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is. Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző. Vigyük magunkkal az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss