50 dkg szilva (de bármilyen, a fahéjjal párosítható gyümölcs jó, pl meggy, alma)
2 ek barna cukor
2 tk fahéj
A tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
2 dl tejszín
1 db tojás
5 dkg barna cukor
1 csipet só
1/2 csomag sütőpor
A tetejére:
2 ek barna cukor
Elkészítés
A gyümölcsöt kimagozzuk, felaprítjuk, majd összekeverjük a barna cukorral és a fahéjjal, majd szétterítjük a tűzálló tál alján.
A tésztához a hideg vajat felkockázzuk és a liszttel összemorzsoljuk. Beletesszük a cukrot, a sütőport és a sót. A tojást összekeverjük a tejszínnel, és ezt is a liszthez adjuk, majd jól összedolgozzuk.
A tésztából vizes kézzel kis gombócokat formázunk, majd elrendezzük a tűzálló tál alján elterített gyümölcsökön (sütés közben szétterül, úgyhogy nem kell nagyon szorosan tenni).
A tetejét megszórjuk 2 evőkanál barna cukorral, és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.
A teteje ropogós, belül kicsit krémes a tészta... Az eredeti recept szerint vaníliafagylalttal tálaljuk, de ez el is hagyható. Melegen és hidegen is nagyon finom, nem túl édes, nagyon gyümölcsös süti! Mint a hozzávalóknál írtam, minden fahéjjal párosítható gyümölccsel nagyon finom, én például nektarinnal csináltam, de nagyon finom lehet bogyós gyümölcsökkel is. - NelliTigris
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!