Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így segít a fogyásban az F-faktor diéta

default user icon
MME
Az F-faktor diéta népszerűsége évek óta töretlen, hiszen biztos fogyást ígér. Hogy mi a sikerének titka? Cikkünkben ennek jártunk utána.

Kiegyensúlyozott étrend, ami szuper hatékony a fogyásban? Ez az F-faktor diéta, amely rostban gazdag táplálékok fogyasztását írja elő. Ezek az élelmiszerek nemcsak az anyagcserét pörgetik fel, de a súlyvesztést is segítik úgy, hogy közben a szervezet nem éhezik.

Az F-faktor diéta lényege

Az F-faktor diéta nem éppen új keletű a diéták színes világában: Tanya Zuckerbot amerikai dietetikus 2007-ben tárta a nagyközönség elé egészséges étrendjét. A diétával az első hónapban 3-5 kilogrammtól lehet megszabadulni anélkül, hogy éhséget éreznénk. A titok az élelmi rostokban rejlik, amelyek alig befolyásolják a vércukorszintet, optimalizálják a zsírégetést és mivel állandó teltségérzetet biztosítanak megakadályozzák a sóvárgást; keveset eszünk, de mégsem éhezünk!

A rostok az egészségre is jótékonyan hatnak: rendszeres fogyasztásuk segíti a bélmozgást, védi a bél nyálkahártyáját, energiát ad és erősíti a szívet. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint például napi 25-30 gramm rost fogyasztása akár 30%-kal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

 Az F-faktor diéta szabályai

Az étrend a magas rosttartalmú szénhidrátokra összpontosít (innen ered az elnevezés: fiber, azaz rost), és a könnyű fehérjékre. Az étrend tehát tartalmazhat teljes kiőrlésű élelmiszereket, zabpelyhet, quinoát, kölest, hüvelyeseket, magvakat, halat, csirkét, tofut, tojást, joghurtot és olyan magas rosttartalmú zöldségeket, mint a cékla, a brokkoli, a sárgarépa, a karfiol vagy az édesburgonya. Ezen kívül szabad utat kapnak a bogyós gyümölcsök, az alma, a narancs és a körte.

Nem szabad elfelejtkezni a megfelelő folyadékbevitelről, ami napi szinten három liter tiszta folyadékot, vizet vagy magas gyümölcs- és zöldségtartalmú levet jelent. Tea, kávé és alkohol fogyasztása – mértékkel! – megengedett!

Diéta 3 szakaszban

Az F-faktor diéta három szakaszra oszlik, amelyek segítenek a lassú fogyásban, és abban, hogy a végén meg is tartsuk az álomsúlyt. Hogy egy-egy szakasz meddig tart, azt mindenki maga döntheti el; optimális esetben az első és a második szakasz legalább 2 hétig tart, a harmadik fázis pedig már az új, megváltozott étkezési szokásokkal élt „új” élet.

Az első fázisban a nőknél 35 gramm, a férfiaknál maximum 38 gramm szénhidrátbevitel javasolt napi három étkezésre lebontva. A második körben a napi nettó szénhidráttartalom ne lépje túl a 75 grammot, napi hat étkezésre lebontva. A harmadik fázisban a napi megengedett szénhidrátmennyiség maximum 125 gramm napi kilenc étkezésre lebontva. Tanya Zuckerbrot a nőknél napi egy pohár, a férfiaknál napi két pohár italmennyiséget, legfőképp bort javasol.

Miért működik az F-faktor diéta?

A diéta sikerének több oka is van: egyrészt kevesebbet eszünk az étkezési rostok okozta jóllakottság-érzés miatt. Másrészt a rostban gazdag ételek stabilizálják a vércukorszintet, ami azt jelenti, hogy kevesebb inzulin szabadul fel, ami elősegíti a zsírégetést és megakadályozza a zsír lerakódását. Az étrendet kiegészítő, alacsony zsírtartalmú fehérje viszont telít, és megakadályozza, hogy zsír helyett izomtömeg csökkenjen.

Jótanács

Fontos, hogy az F-faktor diéta alkalmazása során a rostbevitelt lassan növeljük, hogy a szervezetünk fokozatosan szokja meg. Ellenkező esetben gyorsan kialakulhatnak olyan tünetek, mint hányinger, puffadás, székrekedés – különösen, ha nem fogyasztunk elég folyadékot. Utóbbira minenképpen fontos nagyon odafigyelni. Természetesen, ha szükséges, a házi orvos véleményét is kérdezzük ki.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek