Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 tipp, hogy a lekvárod olyan legyen, mint a nagyié!

default user icon
MME
A nagymama lekvárjával semmi nem veheti fel a versenyt, de ahhoz, hogy mi is profikká válhassunk muszáj ismernünk azokat a leggyakoribb hibákat, amiket elkövetünk.

számít a minőség!

Bár sokan azt gondolják, hogy miután a lekvárhoz meg kell főzni a gyümölcsöt, ezért nem baj, ha egy-két szem nem makulátlan. Sajnos ez nem igaz, mindegyiknek olyannak kell lennie, mintha nyersen fogyasztanánk, különben elronthatja a dzsem ízét.

héjjal vagy héj nélkül?

A lekvárfőzők a héjas gyümölcsök terén két részre bomlanak: vannak, akik szerint muszáj mindent meghámozni,és vannak, akik ezt nem tartják kötelező lépésnek, sőt, héj nélkül nem is igazi a lekvár állaga. Hogy kinek van igaza, az ízlés kérdése, de egy biztos: a héjas gyümölcsöket használat előtt mindig alaposan meg kell mosni: erős folyóvízben mossuk át, és finoman dörzsöljük meg a gyümölcsöt.

 

Folyamatos keverés

A lekvárfőzés fárasztó munka, hiszen nem szabad leállni a kevergetéssel. A masszát mindaddig kell egy fakanállal kutyulni, amíg elég sűrű nem lesz. A kavargatás azért lényeges, mert a sok cukor miatt hamar odaéghet. Nézzük meg, hogy a tűz melyik részen éri a leginkább a lábost és időnkét forgassuk el az edényt.

Megfelelő cukorarány

A cukor, a gyümölcs mellett a lekvár egyik fő összetevője. Ez az, ami összetartja a finom masszát. Sokszor azzal rontják el, hogy nem tesznek bele eleget, ezért a dzsem nem áll össze. A legtöbb recept azt ajánlja, hogy az arány legyen mindig kettő az egyhez, tehát 2 kg tisztított gyümölcshöz 1 adag cukrot kell adni.

fontos a főzési idő

A lekvárkészítéskor pontosan be kell tartanunk a főzőidőt! Ha túl kevés ideig melegítjük, akkor a lekvár nem áll össze, ellenkező esetben pedig megsavanyodik. Az elkészítési idő mindig a gyümölcstől és az arányoktól függ, leginkább az állagából tudjuk megállapítani, hogy készen van-e. A massza akkor tökéletes, ha megáll benne a fakanál.


Ha túl édes lett

Ha valaki a savanykásabb ízeket szereti, és túl édesnek találja a gyümölcs és cukor együttesét, nyugodtan rakjon hozzá főzéskor citromlevet. Az ízét feldobja, valamint a citromnak magas a pektin tartalma, ezért tökéletesen alkalmas a dzsem sűrítéséhez is.

Rázzuk meg!

Miután megtöltöttük lekvárral a befőttesüveget, rázzuk meg kicsit, hogy az üvegből kijöjjön a felesleges levegő. Így még több lekvár fog beleférni, de ami ennél is fontosabb, hogy a csomagolásnál könnyebben keletkezik vákuum, ami ahhoz kell, hogy a lekvár ne penészesedjen meg.

Legyen dunsztunk!

A dunsztolás a lekvárfőzés utolsó lépése, ami hosszabb időt vesz igénybe, de érdemes kivárni. A lekvárosüvegeket tegyük egymás mellé és tekerjük őket vastag takaróba vagy lepedőbe. A forró dzsem lassabban fog kihűlni és az utolsó mikroorganizmusok is elpusztulnak. Két napig is eltarthat, mire fogyasztható hőmérsékletűre hűlnek a dunszt alatt. Ez egy jó teszt is egyben, mert ha ennél hamarabb kihűlnek, akkor az üvegek nincsenek megfelelően lezárva.


Mindig tiszta szedővel

Ahogy egyéb krémeknél, szószoknál, úgy a lekvárnál is figyelni kell arra, hogy csak tiszta evőeszközzel nyúljunk bele. Ugyanis, ha morzsa kerül a lekvárba, akkor hamar erjedésnek indul. Ugyanez vonatkozik a nyálra is, ezért ne az üvegből együnk, hanem inkább szedjünk ki.

MÉG TÖBB KONYHAI PRAKTIKÁT, ÉLETMÓDTANÁCSOT ÉS DIÉTATIPPET TALÁLSZ A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMÁBAN - KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL, VAGY RENDELD MEG ONLINE! >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss