Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Erdőtelki nagykalács

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A 4 dl tejet elfelezzük (2-2 dl). Az egyik 2 dl-es tejhez hozzáadunk 23 szem szaharint és elkeverjük. A másik 2 dl tejből kimerünk 3 evőkanálnyit, majd ebben 5 szem szaharint és 4 kanál kakaót keverünk el. A maradék tejbe kevés cukrot szórunk (amit a 2 kanál cukorból veszünk el), és a 3 dkg élesztővel felfuttatjuk.

A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet és a szaharinos tejet, az 1 db tojást, a sót és a vaníliás cukrot, jól kidolgozzuk, majd 2 órát pihentetjük.

Utána átgyúrjuk,majd megfelezzük a tésztát. Az egyik felébe beletesszük a kakaós masszát, ha kell, lisztezzük, majd fél órát pihentetjük.

Először a fehér tésztát nyújtjuk ki, ebbe belenyomkodjuk a mazsolát/aszalt gyümölcsöt és elsimítjuk. Utána kisebb méretűre kinyújtjuk a barna tésztát is.

A fehér tészta tetejére ráterítjük a barna tésztát, és mint a bejglit, feltekerjük.

Egy lábast kivajazunk és a lábas oldalát követve (kör alakban) belehelyezzük a tésztát. Tetejét tojássárgájával megkenjük, fél órát pihentetjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük (kb. 35-40 perc).

Megjegyzés



Fotó: AS - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss