Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 érdekes tény a fagyiról, amit eddig biztosan nem tudtál

default user icon
MME
Nem kérdés: a fagylalt az egyik legnépszerűbb desszert – sőt nyáron garantáltan a jeges finomságé az előkelő első hely a képzeletbeli ranglistán. Szeretjük, mert hűsít, és imádjuk a finomabbnál finomabb ízeket. Összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt a kedvencünkről: olvasd el, miközben fagyizol!

A kánikulában a fagylalt a legjobb választás, ha valami édesre vágyunk, de jól jön akkor is, ha hűvösebb estéken egy romantikus film után sírunk és némi vigaszra vágyunk. Az alábbiakban néhány kevésbé ismert tényt szedtünk egy csokorba mindenki kedvencéről, a fagyiról.

1. Körülbelül ötven nyalással tűnik el egy gombóc

Az, hogy mennyi idő alatt eszünk meg egy gombóc fagyit, természetesen több mindentől függ: a fagylalt típusa, a környezet hőmérséklete és persze a fagyievési technikánk is számít. Ám az tény, hogy szobahőmérsékleten átlagosan ötven nyalásra van szükség, hogy elfogyasszunk egy gombóc fagyit. Nem hiszed? Próbáld ki!

2. csokifagyit előbb ettek, mint vaníliát

A vanília tűnik az alapíznek, legalábbis most, a 21. században. Pedig csokifagyit előbb fogyasztottak elődeink, mint vaníliát. Ennek oka, hogy volt olyan időszak, amikor a vanília ritka kincsnek számított, így nem terjedt el általánosan a használata.

3. A fagylaltot egykor státuszszimbólumnak tekintették

Manapság is megvannak azok a kellékek, amelyek elhelyezik az embereket a társadalmi ranglétrán. Az 1700-as években Amerikában az emberek a fagylaltot a gazdagsággal járó kiváltságnak tekintették, semmint egyszerű desszertnek, hiszen ritka és drága csemege volt.

4. A legnépszerűbb íz a vanília

Te a csokifagyit imádod? Vagy az epressel lehet levenni a lábadról? A világon a vanília fagyi a legnépszerűbb – ez tény. A népszerűség oka valószínűleg az, hogy nem túl tömény, viszont kellően édes és semleges ahhoz, hogy sokak ízlésének megfeleljen.

5. Az amerikai háztartások 90%-ában jelenleg is van egy nagy doboz fagyi a hűtőszekrényben

A legtöbb amerikai igazából alapélelmiszernek tekinti a fagyit: fogyasztják önmagában, de jól jön egy adag kávéhoz, pitéhez is.

6. Amerikában fogy a legtöbb fagyi

Amerika tarol, utána jön Ausztrália majd… Norvégia. Igen, igen, a dobogó harmadik helyén Norvégia áll. Az okot még csak megtippelni sem tudjuk, de ami tény, az tény.

7. Nem tudni, ki találta fel a fagylaltot

Szép számmal akadnak híres feltalálók, akik neve mindenki számára ismerősen cseng. De azt, hogy a jeges finomságot kinek köszönhetjük, nem igazán lehet tudni. A fagyiról a legkorábbi feljegyzések Nero császár idejéből valók: úgy tudni, imádta a hó és a méz, gyümölcsök keverékét. De ennél többet nem igazán tudunk…

8. A fagylalt térfogatának 50%-a levegő

Meglepő, de valójában a fagyi nagy része levegő, ugyanis ennek köszönheti könnyű textúráját. 

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss